Competitiestart nadert: wie moet straks hart vasthouden voor degradatie (en scenario à la KV Mechelen)?

12 juli 2018 18:35

Nu het einde van het WK nadert, kunnen we al beginnen denken aan de competitiestart in de Jupiler Pro League. Onze 16 eersteklassers zijn hard aan het werk en blijven zich ook gevoelig versterken, maar welke clubs moeten straks vrezen voor het ultieme horrorscenario van degradatie?

Eerder deze week lieten we HIER al ons licht schijnen over de ploegen die samen met de traditionele G5 een gooi willen doen naar play-off 1, nu gaan we het iets lager zoeken in het (toekomstige en potentiële) klassement in 1A. 

Wie aan degradatie denkt, komt in eerste instantie uit bij clubs à la KAS Eupen en Excel Moeskroen. Eerstgenoemde club ontsnapte vorig seizoen maar ternauwernood aan het degradatiespook terwijl Les Hurlus na een verrassend sterke competitiestart een serieuze terugval kenden en nog bijna in de problemen kwamen. 

Offensieve kwaliteitsinjectie

Als we op het transferhuiswerk afgaan, lijkt Eupen vastberaden om een rustiger seizoen te draaien, ver weg van alle kopzorgen. Met ex-Buffalo Danijel Milicevic, David Pollet en Ivan Yagan is vooral de offensieve kwaliteitsinjectie aan de Kehrweg opvallend.

Pijnpunt blijft evenwel het defensieve plaatje. Het valt nog af te wachten wat de ervaren Spanjaard Xavi Molina en de Duitse dertiger Julian Schauerte kunnen bijbrengen. Het al dan niet blijven van doelman Hendrik Van Crombrugge zal eveneens een belangrijke factor zijn. Positief is wel dat sterkhouder Siebe Blondelle zijn contract verlengde. 

Veel nobele onbekenden

Bij Moeskroen is het elk jaar een komen en gaan van spelers. Aan de uitgaande zijde zal het vertrek van het gouden spitsenduo Jonathan Bolingi (naar Antwerp) en Taiwo Awoniyi (terug naar Liverpool) zwaar doorwegen. Ook van de huurlingen Omar Govea en Dorin Rotariu is geen sprake meer, een serieuze aderlating. 

En het moet gezegd: de namen van de nieuwkomers boezemen niet bepaald veel vertrouwen in: Graovac, Damjanac, Katranis, Lukovic, Napoleone, Kuzmanovic en Sambú. Stuk voor stuk nobele onbekenden wiens kwaliteit nog zal moeten blijken. Eén ding is duidelijk: er moet nog (flink) wat ervaring en meerwaarde bij. 

Afwachten bij twee clubs

En wie moet er straks vrezen voor een scenario à la KV Mechelen? Lees: een ambitieuze club die compleet verrassend in de penarie belandt. We zien niet meteen een club in dat schuitje belanden, maar het mag natuurlijk nooit uitgesloten worden. Bij Waasland-Beveren en KV Oostende werden nieuwe coaches en tal van nieuwe spelers binnengehaald, benieuwd wat dat zal geven.

Bij KV Kortrijk trok trainer Glen De Boeck al flink aan de alarmbel, maar met de spitsen Imoh Ezekiel en Ilombe Mboyo werd hij intussen al behoorlijk op zijn wenken bediend. Als de West-Vlamingen in dergelijke kwalitatieve vijvers blijven vissen, is er geen vuiltje aan de lucht. Hoe dan ook: afspraak vanaf vrijdag 27 juli.


Glenn Bogaert

Jupiler Pro League
 
 
Reacties.