Statistieken leveren het onweerlegbare bewijs: onze Rode Duivels waren écht verbluffend op het WK

16 juli 2018 18:26

Er is de perceptie dat onze Rode Duivels geweldig waren in Rusland, maar ook de feiten en de cijfers bewijzen dat. Onze nationale ploeg was werkelijk verbluffend en wij zetten dan ook graag enkele straffe statistieken op een rijtje.

Het aantal gescoorde doelpunten: 16 om precies te zijn, niemand doet beter. Tot spijt van wie het benijdt, nietwaar vrienden van Krëfel? Vier stuks tegen Tunesië, drie stuks tegen Panama en ook drie stuks tegen Japan. Ter vergelijking: de WK-finalisten Frankrijk en Kroatië vonden 'maar' 14 keer de weg naar doel. 

Het aantal verschillende doelpuntenmakers: 10 verschillende spelers wisten minstens één doelpunt mee te pikken op de WK-eindronde: Romelu Lukaku (4x), Eden Hazard (3x), maar dus ook Michy Batshuayi, Dries Mertens, Jan Vertonghen, Kevin De Bruyne, Marouane Fellaini, Adnan Januzaj, Thomas Meunier en Nacer Chadli. En dat is zelfs behoorlijk historisch, zoals u HIER al kon lezen. 



Twee spelers bovenaan topschutterslijst: topschutter worden, zat er uiteindelijk niet in voor Romelu Lukaku, maar hij eindigt wel (gedeeld) tweede na Harry Kane. Bovendien is hij niet de enige landgenoot die vlot de weg naar doel vond, ook Eden Hazard maakte er drie. Enkel Frankrijk en Kroatië zijn even goed vertegenwoordigd in de ranking der prijsschutters. 

Thibaut Courtois hield drie keer de nul: ook op defensief vlak deden we het uitstekend. We slikten maar zes doelpunten en mochten drie keer fier pronken met een clean sheet. Wie kan dat zeggen? Enkel de fiere wereldkampioen, dat vier keer geen goal slikte. Het zegt veel over de prestaties van Courtois en zijn defensie.



Zes matchen op zeven gewonnen: in de groepsfase een perfecte 9 op 9 en vervolgens Japan en Brazilië uitgeschakeld én de kleine finale gewonnen. Enkel de halve finale tegen Frankrijk leverde een nederlaag op. 6 keer winnen en toch geen wereldkampioen worden, dat deden enkel Polen, Italië en Nederlands ons voor. 

Aantal doelpogingen binnen kader in één match: dat we offensief swingden op het WK bewijst onze partij tegen Tunesië. We scoorden niet alleen vijf keer, de Rode Duivels slaagden er ook in om twaalf keer een doelpoging tussen de palen te mikken. Alweer doet niemand beter...



Het aantal doelpogingen (binnen én buiten kader) in één match:​ in onze memorabele achtste finale tegen Japan trapten we maar liefst 24 (!) keer op doel. En ook dat is straf want alleen echte toplanden als Brazilië - nota bene tegen ons - Argentinië en Duitsland deden beter met 26 doelpogingen in één match. 

21 op 23 gespeeld, alle veldspelers in actie: de overbodige derde groepsmatch tegen Engeland zorgde ervoor dat Roberto Martínez zowat iedereen een kans kon geven, maar je moet het toch maar durven en doen. 21 van de 23 Belgen speelden, enkel de doelmannen Mignolet en Casteels bleven opzij. Enkel Tunesië doet beter, bij onze WK-opponent kwamen nota bene alle spelers in actie. 



Twee Rode Duivels hebben voet in vijf goals: we hadden het al over de trefzekerheid van Romelu Lukaku en Eden Hazard en beide uitblinkers waren bijzonder productief met elk een voet in maar liefst vijf goals. Lukaku scoorde er vier en gaf één assist, Hazard maakte er drie en leverde twee assists af. 

Het verbluffende aantal saves van Thibaut Courtois: wat onze nationale nummer één allemaal uit zijn handschoenen toverde in die onvergetelijke kwartfinale tegen Brazilië, we zijn er nog niet goed van. Uiteindelijk klokt de doelman van Chelsea af op 27 reddingen, niemand doet beter. Tegen de Brazilianen pakte hij uit met 9 saves. 



Het aantal overtredingen op Eden Hazard: topspelers worden op alle mogelijke manier afgestopt, vraag dat maar aan onze kapitein en nummer 10. Hazard moet flink wat tikken en trappen incasseren en komt uit op 28 overtredingen die op hem werden begaan. Wie prijkt er naast hem op één? Juist, ene Neymar. 

Het aantal dribbels van Eden Hazard: een mannetje in de wind zetten, kan onze sterspeler als geen ander. Hazard voerde het voorbije WK maar liefst 40 dribbels uit, niemand die dat kan zeggen. En ook tegen de toplanden was hij in grootse doen met telkens 10 dribbels tegen Brazilië en Frankrijk. 



Het percentage geslaagde passes van de Rode Duivels: een rapport waar elke leerling fier mag op zijn want 86% is niet niks. Drie landen doen wel beter, maar die werden wel voor ons uitgeschakeld: Spanje met 91% en Brazilië en Duitsland met 88%. 

De mooiste match van het WK: iedereen in binnen- en buitenland lijkt het roerend eens te zijn over het feit dat de kwartfinale België-Brazilië (2-1) de meest attractieve wedstrijd van het WK was. De BBC was zelfs héél erg lovend over die match, daar kunt u HIER alles over lezen. 



Drie Belgische goals genomineerd door FIFA: de individuele prijzen werden gisteren al uitgereikt en onze Thibaut Courtois mag zich terecht de beste doelman van het WK noemen, maar de FIFA gaat ook nog op zoek naar het mooiste doelpunt van de voorbije wereldbeker. Er zijn 18 genomineerden en onze Rode Duivels zijn omnipresent met 3 nominaties: Mertens tegen Panama, Januzaj tegen Engeland en de dodelijke tegenaanval tegen Japan voor de 3-2, netjes afgewerkt door Chadli. 



Glenn Bogaert

België
 
 
Reacties.