Het afscheid van echte clubspeler Refaelov lijkt nabij: zijn vijf meest memorabele prestaties in het shirt van blauw-zwart

31 juli 2018 17:41

Zijn vertrek leek al een paar keer aan de orde, maar nu lijkt het echt einde verhaal voor Lior Refaelov bij Club Brugge. De 32-jarige artiest uit Israël droeg zeven jaar het shirt van blauw-zwart en mag zich dus een echte clubspeler noemen. Wij zetten vijf onvergetelijke highlights op een rijtje.

1) Toveren op het kunstgras van STVV 

Zijn competitiedebuut tegen Westerlo - een assist in een 5-0 zege - deed al het beste verhopen en op speeldag twee in Sint-Truiden ontploft nieuwkomer Rafa helemaal. Samen met die andere zomeraanwinst Víctor Vázquez en Maxime Lestienne dribbelt en flitst de dan 25-jarige Israëliër STVV op een hoopje.

Na een demonstratie van 45 minuten op het kunstgras van Stayen staat het 0-3, een ongrijpbare Refaelov staat twee keer op het scorebord. Toch loopt het nog mis voor het Club Brugge van Adrie Koster, dat na de rust nog drie goals slikt. 3-3 na een waar en memorabel spektakelstuk. 

2) Mister Europe schittert tegen Kopenhagen 

In het seizoen 2014/2015 legt blauw-zwart een schitterend Europees parcours af met als eindhalte de kwartfinales van de Europa League. Met 7 goals en 4 assists in 12 matchen is een Refaelov in bloedvorm een van dé Europese smaakmakers.

In de groepsfase gaan de mannen van Michel Preud'homme met klinkende 0-4 cijfers winnen op het veld van FC Kopenhagen, met dank aan een uitmuntende en dartele dribbelaar uit Israël die met een hattrick de wedstrijdbal mee naar huis mag nemen. 



3) Late deliriumgoal in de beker tegen Anderlecht

In datzelfde (top)seizoen neemt Club Brugge het in de bekerfinale op tegen eeuwige rivaal Anderlecht, amper drie dagen na in Turkije afgedwongen kwalificatie voor de kwartfinales van de Europa League. Van vermoeidheid na het uittellen van Besiktas is amper sprake. Tom De Sutter schiet Club al na 12 minuten op voorsprong met een heerlijke volley. Assist? Lior Refaelov. 

Twee minuten voor tijd volgt echter een koude douche voor het Brugse legioen. Timmy Simons werkt de bal wat onhandig in de voeten van Aleksandar Mitrovic en die maakt er 1-1 van. Het feestgedruis in het supportersvak van Anderlecht verstomt echter wanneer Refaelov in de toegevoegde tijd uitpakt met een weergaloze rake volley. Silvio Proto en co met verstomming geslagen, de eerste Brugse prijs sinds 2007 is een feit. 

4) Bevrijdend doelpunt dat titelgeloof aanwakkert

Begin februari 2016 wacht Club Brugge in eigen huis een dubbele Slag om Vlaanderen tegen de uittredende landskampioen AA Gent. Abdoulay Diaby bezorgt de West-Vlamingen eerst een ticket voor de finale en op zondag gaan de Buffalo's van Hein Vanhaezebrouck nog eens met het kleinste verschil onderuit. 

Op het uur krijgt Club een strafschop: Renato Neto maait de voet van José Izquierdo weg en ref Sébastien Delferière legt de bal zonder pardon op de stip. Een klusje voor ervaren rot en koele kikker Lior Refaelov, die Matz Sels ijskoud vloert en Jan Breydel voor de tweede keer die week uit de bol doet gaan.

Het blijft bij 1-0, Club heeft eindelijk de Gentse code gekraakt en de mentale boost is zo groot dat een onhoudbare rush richting de eerste landstitel in 11 jaar is ingezet. In play-off 1 gaat de Vlaamse vijand nog eens twee keer voor de bijl: 2-0 en 1-4. In die 10 finalewedstrijden zal Lior Refaelov nog twee keer een hoofdrol vertolken: hij geeft een assist voor de 2-0 tegen Zulte Waregem en scoort de héérlijke 3-0 tegen Genk.

5) Zenuwslopende penalty in extremis in PO1

Een straatlengte voorsprong van 12 punten wordt bij het begin van PO1 herleid tot 6 stuks, maar al op de eerste speeldag doet Club Brugge een gouden zaak. Het profiteert optimaal van de 0-2 thuisnederlaag van Anderlecht tegen AA Gent.

Al loopt het tegen het sterke KRC Genk van oude bekende Philippe Clement niet van een leien dakje. Pas diep in de toegevoegde tijd ontploft Jan Breydel. Ruud Vormer wordt gehaakt in de zestien en invaller Refaelov, de blauw-zwarte joker van trainer Ivan Leko, zet de elfmeter feilloos om.

Een deugddoende én belangrijke goal voor publiekslieveling en ancien Rafa, die het seizoen begonnen was als titularis, maar al snel het slachtoffer werd van het 3-5-2-systeem én de topprestaties van Hans Vanaken. Ondanks een moeilijk vervolgparcours in play-off 1 pakt Club Brugge in mei toch landstitel nummer vijftien.



Glenn Bogaert

Jupiler Pro League \\ Club Brugge \\ Eupen
 
 
Reacties.