Recordaantal buitenlanders in de Jupiler Pro League voor zesde jaar op rij gebroken: "Iedereen biedt tegen elkaar op voor de weinig goede Belgen"

31 juli 2018 07:32

Afgelopen weekend is het recordaantal buitenlanders in de Jupiler Pro League nogmaals gebroken. Ze zijn nu met 310 en een verandering in die trend lijkt niet meteen in de maak.

Amper 36,9% van de eersteklassespelers is Belgisch. Nu is ook het recordaantal buitenlanders (310) al voor het zesde jaar op rij gebroken en dat is geen goed nieuws voor het vaderlandse voetbal. Voor zijn onderzoek ging Het Laatste Nieuws op zoek naar een verklaring.

Vraag en aanbod

"Zestien eersteklassers hebben elk minstens zes Belgen nodig. In totaal zijn dat er 96. De vraag is dus groot, terwijl het aanbod aan haalbare en kwalitatief sterke Belgische voetballers relatief beperkt is. Er is een schaarste aan voetbalbelgen, met als gevolg dat die een stuk meer kosten dan buitenlanders die dezelfde kwaliteit bieden", legt sporteconoom Wim Lagae uit.

Eddy Cordier, CEO van Zulte Waregem, moet dat in de praktijk ondervinden. "Het salarisverschil tussen Belgen en buitenlanders is enorm. Soms zelfs het dubbele. De weinige goede Belgen hebben vaak aanbiedingen van vijf, zes ploegen. Iedereen biedt tegen elkaar op", meent hij.

Yannick Lambrecht

Jupiler Pro League \\ Zulte Waregem
 
 
Reacties.