Waarom Axel Witsel een uitstekende keuze maakt met zijn transfer naar Borussia Dortmund

31 juli 2018 16:52

Axel Witsel mag zijn Duitse woordenschat beginnen bijschaven, want alle tekenen wijzen erop dat hij volgend seizoen voor Borussia Dortmund speelt. Voor de Rode Duivel is dat een uitstekende keuze en wij leggen graag uit waarom.

De enige reden dat het sociale mediateam van de Borussen nog geen 'Wilkommen, Axel!' heeft gepost, is het protest van zijn huidige club Tianjin Quanjian. De Chinezen betwisten de transferclausule in het contract, ook al is die er volgens vele berichten wel degelijk. De Belg staat na anderhalf jaar poen rapen in het Verre Oosten zelf te popelen om te vertrekken en terug op een sportief topniveau te spelen.

Cruciale rol

Dortmund kon het voorbije seizoen - zoals zo vaak - enkel in het begin mee met Bayern München en moest der Rekordmeister dan laten uitlopen. Een grote oorzaak was dat er te weinig structuur in het elftal zat met quasi niemand om de tegenaanvallen af te stoppen voor ze de achterlinie bereikten.

Heeft Dortmund dan echt niemand à la Witsel? De kern bevat vooral technisch vaardige spelers, maar weinig fysieke kracht. De centrale middenvelders zijn ook bijna allemaal aanvallend ingesteld. Julian Weigl is eigenlijk de enige gelijkaardige speler, maar die is pas 22 en wordt volop aan PSG gelinkt. In de zomer zijn wel middenvelders Thomas Delaney en Abdou Diallo gehaald. Witsel zal zich niet opwerpen tot de grote ster van de ploeg of de publiekslieveling, maar je weet exact wat je aan hem hebt.

Bovendien is er de coach, die hem dolgraag ziet komen. De mindere jaargang kostte Peter Bosz én Peter Stöger uiteindelijk hun job en nu staat Lucien Favre aan het roer. De Zwitser zal ongetwijfeld blij zijn met een speler die de broodnodige rol als controlerende middenvelder invult én ook nog eens Franstalig is.

Dicht bij huis

Familieman Witsel zal zeker ook aan de toekomst van zijn gezin denken. Dortmund ligt op slechts 200 kilometer van Luik en na een wereldreis via Portugal, Rusland en China zal het voor zijn vrouw Rafaella en twee jonge dochtertjes deugd doen om wat dichter bij huis te zijn. Als hij wil, kan Axel Witsel zelfs zijn eigen match op zaterdag spelen en zondag een match van zijn geliefde Standard meepikken.

Yannick Lambrecht

Bundesliga \\ Borussia Dortmund \\ België \\ Tianjin Quanjian
 
 
Reacties.