Belg kroont zich tot vicewereldkampioen op eWorldCup en neemt tienduizenden euro's mee naar huis

07 augustus 2018 19:13

Afgelopen weekend was het tijd voor de eWorldCup, oftewel het WK voor FIFA-spelers. Daar kroonde Limburger Stefano Pinna (21) zich met een reeks knalprestaties tot vicewereldkampioen.

Van de 20 miljoen mensen die FIFA spelen, spraken de allerbesten van over de hele wereld af in Londen voor de eWorldCup. Stefano Pinna kon zich als enige Belg kwalificeren en mag zich de beste speler op PS4 noemen, maar greep uiteindelijk net naast de grote hoofdprijs.

Pinna ging ongeslagen door het toernooi, tot hij in de dubbele finale met 4-0 verloor tegen XBox-kampioen Msdossary. De Arabier pakt de grote prijs van 250.000 dollar (217.000 euro), Pinna krijgt de troostprijs van 50.000 dollar (43.000 euro).

Intussen heeft Stefano Pinna al wat naam en faam verworven in de exponentieel groeiende wereld van eSports. Dit jaar verzamelde hij al ruim 60.000 euro in prijzengeld op toernooien in Manchester, Barcelona, Amsterdam en Londen.

Daarbij is hij één van de vier Red eDevils en is hij sinds kort ook vertegenwoordiger van Nederlandse topclub PSV. In een interview met Voetbalkrant begin dit jaar verklaarde Pinna dat hij als trouwe supporter graag voor Genk zou uitkomen (lees hier meer), maar de Belgische competitie is nog in volle ontwikkeling. In Nederland daarentegen staan ze al immense stappen verder.

De absolute top

Als één van de beste spelers ter wereld weet Pinna als geen ander hoe moeilijk het is om aan de top te geraken. "Net als bij andere topsporters is de concurrentie aan de top bikkelhard. De dag dat je op het hoogste niveau niet meer meekan, houdt het op", verklaart hij in HLN.

"Veel trainen en je vaardigheden 'warm houden' is één ding. Je moet ook mentaal erg stevig in je schoenen staan. Andere profgamers doen zelfs een beroep op een psycholoog. Tijdens het gamen is het vooral zaak om opperst geconcentreerd en op het spel gefocust te blijven. In Londen waren zaterdag naar verluidt enkele duizenden toeschouwers. Wel, ik heb ze niet gezien", aldus Pinna.

Yannick Lambrecht

Nederlandse Eredivisie \\ PSV \\ België
 
 
Reacties.