Anderlecht-fans smeken om nummer 10, maar Hein gebruikt geen 'ouderwetse' spelmakers

02 september 2018 12:52

De supporters van Anderlecht willen artiesten, flitsenspelers, vedetten... Daarmee zitten ze wel niet op dezelfde lijn als hun trainer. Die heeft wel graag jongens die een match kunnen beslissen, maar liefst wint hij een wedstrijd op collectieve manier. Voor een echte spelmaker lijkt geen plaats.

Lazar Markovic was de natte droom van zowat 90 procent van de Anderlecht-fans. Voor de buitenwereld zal dat misschien moeilijk te begrijpen zijn, want de Serviër sukkelt redelijk veel met blessures en over zijn conditionele toestand gaan we het niet eens hebben. 

Maar zulke spelers worden vereerd in het Astridpark: Zetterberg, Stoica, Aruna, Wilhelmsson, Baseggio,... Spelers die dat beetje extra hebben, die het niet van lopen en zweten moeten hebben, maar van een technische surplus. Markovic hoort in die categorie. Met de bal kan hij veel, héél veel. 

Maar dat is niet de manier van spelen die Hein Vanhaezebrouck predikt. Hein wil kansen creëren door druk te zetten, door veel beweging, door flankwissels, door crosspasses... Maar eigenlijk wil hij liever niet dat de aandacht naar één persoon toegezogen wordt. Het collectief moet matchen winnen, niet het individu.

"Ik weet het", lacht Jan Mulder als we hem daarmee confronteren. "Maar ik ben van de oude stempel zeker? En ik vind dat Anderlecht altijd met een spielmacher moet spelen. Nu ja, Trebel is dat wel een beetje, maar niet helemaal..."

Trebel komt inderdaad het dichtst in de buurt, maar hij is ook niet de man van de splijtende pass of de indrukwekkende actie. Hij is wel de regulator, de motor op het middenveld. De kritiek is nu dat Anderlecht het zal moeten doen met Musona en Gerkens achter de spitsen.

"Niet goed genoeg", klinkt het bij de fans. Maar ze mogen dan ook niet afgerekend worden als spelmakers. De bedoeling is om zoveel mogelijk volk in de zestien te krijgen. En dat die mannen druk gaan zetten. Dat is wat Hein wil...

Johan Walckiers

Jupiler Pro League \\ Anderlecht
 
 
Reacties.