Niet elke Afrikaanse gelukszoeker haalt de top in Europa: SIDELINE laat de keerzijde van de medaille zien

07 september 2018 17:48

Jaarlijks komen duizenden Afrikaanse voetballers naar Europa om hun voetbaldroom waar te maken in het spoor van hun grote helden Sadio Mané, Yaya Touré, Didier Drogba en vele anderen. Maar niet iedereen maakt het helemaal, ook al is falen geen optie. SIDELINE toont de keerzijde van de medaille.

Spelers die het maken? Die komen vaak in beeld. Maar er is ook een ander verhaal, van spelers die zonder opvangnet en/of zonder papieren achterblijven in Europa omdat hun voetbalcarrière net een andere wending nam dan gehoopt.

Ze spelen op pleintjes in de Europese grootsteden en hopen/dromen vurig van een doorbraak, die er soms niet komt. Dat is de insteek van SIDELINE. "Een documentaire die niemand onberoerd zal laten", aldus voetbalfan en een van de makers van de documentaire Maarten Goffin.

Diepgaande impressie en genuanceerd beeld

"SIDELINE geeft een diepgaande impressie en genuanceerd beeld weer over het leven van Afrikaanse gelukzoekers die naar Europa komen om het te maken als profvoetballer op de Europese voetbalvelden. Sommigen zullen daarin slagen, anderen dan weer niet... "

"Wij volgen vijf Afrikaanse voetballers in Europa en in Afrika oa. twee voetballers die een rol hadden in de tv-reeks Spitsbroers: Junior Bright Etuwe (Jemaine) & Lateef Mudashira Babatunde en ons hoofdpersonage/ex-voetballer Moses Adams die jarenlang het mooie weer maakte bij KVC Westerlo, maar die door een aanslepende blessure zijn voetbalschoenen aan de haak moest hangen. Moses heeft momenteel een voetbalacademie in Nigeria en via zijn ogen volgen we het reilen en zeilen van Afrikaanse voetballers." 

SIDELINE is een documentaire van het makerstrio Joost Wynant, Louis Pons en Maarten Goffin met het productiehuis VISUALANTICS. De wereldpremière is voorzien op 10 september '18 om 20u op het Filmfestival van Oostende. In Oostende zal er ook een debat georganiseerd worden met vooraanstaande gasten, waar ook KV Oostende aan zal meewerken. Op 18 september is de film te zien in verschillende cinema's. Voor meer informatie: www.sideline.be.

Aernout Van Lindt

Jupiler Pro League \\ 2e klasse \\ Westerlo \\ KV Oostende
 
 
Reacties.