De twee Duivelse spitsen clashen vanavond: de zwoegende, scorende ploegspeler tegen de efficiënte dromer

02 oktober 2018 15:47

Ploegmaats en concurrenten bij de Rode Duivels, maar vanavond tegenstanders... Romelu Lukaku en Michy Batshuayi kijken elkaar in de ogen in Manchester United-Valencia. Twee internationals, twee scorende spitsen, maar toch zo verschillend. Faites vos choix...

Romelu Lukaku heeft zijn ervaring voor op zijn nochtans even oude - het is vandaag zijn verjaardag - collega. Lukaku heeft al sinds zijn 20ste een vaste basisplaats bij elke ploeg waar hij speelde in de Premier League terwijl Batshuayi enkel vorig seizoen bij Dortmund een titularisplaats beet kreeg. Bij Valencia heeft hij ze nu - na een inloopperiode - ook te pakken.

Dat Batshuayi het in de Premier League bij Chelsea moeilijk heeft, is vooral te wijten aan zijn speelsheid en tactische beperktheid. Met Antonio Conte had hij op dat vlak een bijzonder strenge leermeester de twee vorige seizoenen en Batsman moest het doen met invalbeurten, waarin hij wel dikwijls scoorde.

Tactisch vernuft en het ontbreken eraan

Qua techniek is de spits van Valencia misschien wel de betere van de twee Rode Duivels, maar bij Lukaku staat er een sterker - en ook tactisch slimmer - hoofd op. Als je aan Lukaku vraag om vanop rechts - zoals Martinez en Mourinho al deden - te gaan voetballen, zal hij die rol perfect invullen. En zijn coach ook nog wat tips meegeven hoe hij de rest rond hem dan moet laten bewegen.

Dat zit er bij Batshuayi niet in. Hij is wel een doelpuntenmaker pur sang, zelfs nog meer dan Lukaku, maar doet een elftal niet beter spelen. Hij zorgt wel voor productie, maar laat de rest niet beter voetballen. Zet hem in de box en je hebt een garantie voor doelpunten. 

Lukaku is daar ook een zekerheidje in, maar moet meer zwoegen en werken voor de ploeg. Dat mag je aan Batshuayi niet vragen. Twee verschillende profielen, elk met hun eigen capaciteiten. Benieuwd wie er vanavond aan het langste eind trekt. 

Manuel Gonzalez

Champions League \\ Manchester United \\ Valencia CF
 
 
Reacties.