Kweekvijver van talent bij de Flames van de toekomst? "Er is niet alleen een Red Flames-effect"


Foto: © Leo Stolck 18 oktober 2018 10:28

Vrouwenvoetbal zit nog steeds in de lift, zoveel is nu al duidelijk. Ook de talenten van de toekomst kloppen steeds nadrukkelijker aan de deur. En dat heeft zo zijn gevolgen.

Zit het vrouwenvoetbal nog in de lift? Bij de jeugdlichtingen van de Red Flames is de kweekvijver van talent alvast aardig gevuld. Ook de U17 kan zich alweer opmaken voor een competitief jaar in de kwalificatierondes voor een EK, al is een eindtoernooi halen ook eens een keertje nodig om écht door te stoten naar de Europese top.

"Er zit wel wat kwaliteit in onze groepen voor U17 en U19", aldus bondscoach Tamara Cassimon. "De keuze voor een selectie van 20 wordt steeds moeilijker. Dat maakt mijn job er niet makkelijker op, maar ik vind het wel een goede evolutie. Het maakt dat er steeds meer talent rondloopt."

Begeleiding voor meisjes wordt beter, ook bij jongensclubs

Bij de selectie ook een aantal speelsters uit de lichting 2003, U16 dus eigenlijk. Veldspeelsters Hannah Eurlings, Luna Vanzeir en Jill Janssens maakten al de nodige indruk. "Er is een Red Flames-effect, want iedereen bij de U17 wil natuurlijk Red Flame worden. Maar ik zie ook bij heel veel jeugdploegen voor jongens dat de begeleiding beter wordt, ook voor de meisjes."

"En ik zie ook dat bijna elke jongensploeg nu een of meerdere meisjes in de rangen telt. Dat is heel anders dan vroeger, toen je ze in een reeks op één hand kon tellen. Het is niet meer bijzonder en ze worden beter begeleid. Of dat onze scouting moeilijker maakt? Dat wel, maar we rekenen daarbij op de goodwill van de clubs en meestal komt dat ook in orde. We proberen stap per stap te blijven professionaliseren."

België
 
 
 
Reacties.