Genk de comeback-kid, Anderlecht gelooft écht in de jeugd, ervaring zegt niet alles, ...: enkele vaststellingen in statistieken na tien speeldagen JPL

19 oktober 2018 16:48

We zijn inmiddels tien speeldagen ver in de Jupiler Pro League. Hoog tijd dus om een en ander qua statistieken onder de loepe te nemen. En dat geeft toch een paar interessante gegevens.

Zo is Genk momenteel de club die het beste bij schot is, met liefst 30 doelpunten. Het staat in schril contract met Moeskroen, dat nog maar 4 keer scoorde. Opmerkelijk wel: bij Moeskroen scoorden vier verschillende spelers voor hun team, bij Lokeren scoorden zeven verschillende spelers in totaal acht keer en bij Oostende scoorden tien verschillende spelers veertien keer.

Santini is topschutter met acht goals, maar Samatta (7), Wesley en Trossard (6) volgen nog op een zakdoek voorlopig. Die laatste heeft met flink wat assists wel al een voet in heel veel Genkse goals gehad.

Als we kijken naar het aantal spelers die al gebruikt werden door de diverse teams, dan staat AA Gent op nummer 1 met liefst 27(!) verschillende spelers. Club Brugge, Charleroi en Moeskroen gebruikten er al 26, de rest volgt op korte afstand met Cercle Brugge en Kortrijk helemaal onderaan met 20 spelers.

Ervaring zegt niet alles, leren ons de eerste tien speeldagen. De meest ervaren groep is namelijk die van Zulte Waregem (29,1 jaar jong gemiddeld) en toch hebben zij amper 5 op 30. Racing Genk is dan weer een van de jongste, maar doet het wél prima.

En dan is er nog de vraag: welke teams kunnen iets rechtzetten als ze op achterstand komen? De staartploegen in ieder geval niet. Elke keer Zulte Waregem (7), Lokeren (7) of Moeskroen (8) op achterstand kwamen, hebben ze die match uiteindelijk ook verloren.

Hetzelfde geldt overigens ook voor Cercle Brugge, dat gelukkig voor hen nog maar vier keer op achterstand kwam. Dan doet Genk het heel wat beter: zij pakten nog 7 op 9 na de drie keer dat ze op achterstand kwamen.

Aernout Van Lindt

Jupiler Pro League \\ Anderlecht \\ Antwerp \\ Club Brugge \\ KRC Genk \\ KAA Gent \\ Sporting Lokeren \\ Standard \\ STVV \\ Zulte Waregem \\ Cercle Brugge \\ Eupen \\ KV Oostende \\ KV Kortrijk \\ Moeskroen \\ SK Beveren
 
 
Reacties.