Coucke en minister Ducarme willen grondig ingrijpen, en denken eraan spelers én trainer van een makelaar bij dezelfde club te verbieden

26 oktober 2018 06:39

Marc Coucke, voorzitter van de Pro League, zat donderdag rond de tafel met minister van Middenstand Denis Ducarme (MR). Samen willen ze strengere regels opstellen voor voetbalmakelaars.

Coucke en Ducarme willen verschillende wettelijke pistes herbekijken. "Ten eerste onderzoeken we hoe we de makelaarscontracten met voetballers transparanter kunnen maken", zegt Ducarme in Het Laatste Nieuws.

"Zoals ze nu bestaan, bevatten ze veel te weinig informatie over de verplichtingen van de makelaar ten opzichte van zijn cliënt. Ook over de betalingswijze wordt de voetballer onvoldoende geïnformeerd. We zullen ervoor zorgen dat de zwakste partij, namelijk de voetballer, beter beschermd wordt."

Geen belangenconflicten

Verder willen de voorzitter van de Pro League en de minister belangenvermenging tegengaan. "We moeten ervoor zorgen dat er geen belangenconflicten ontstaan. Nu is het mogelijk dat een makelaar zowel de trainer als een aantal spelers bij één club heeft. We onderzoeken of we dat kunnen verbieden."

Transparantie rond de geldstromen

Tot slot moet de invloed van de makelaars ingeperkt worden. "Er is nood aan meer transparantie rond de geldstromen in het voetbal. Nu is er geen enkele controle op de betalingen aan makelaars. We zullen bekijken of we kunnen verplichten dat elke betaling via dezelfde instelling gaat - hetzij de voetbalbond, hetzij een onafhankelijk 'clearing house'."

Diederik Geypen

Jupiler Pro League \\ Anderlecht
 
 
Reacties.