Standard en Genk komen pas in het slot tot scoren en verdelen de buit na vurige topper

28 oktober 2018 16:24

Standard en KRC Genk hebben de punten verdeeld na een vurige topper. Samatta bracht enkele minuten voor tijd de leider in de competitie op voorsprong, maar in het absolute slot wiste Luyindama die voorsprong nog uit.

Na de Europese overwinningen tegen Krasnodar en Besiktas stond er vandaag alweer een belangrijke competitiematch tussen Standard en KRC Genk op het programma. Bij Standard vormde Bastien in de plaats van Agbo samen met Marin en Cimirot de Luikse driehoek in het middenveld. Clement zette Dewaest op de bank en gunde Piotrowski zijn eerste basisplek in de competitie. 

Veel duels, weinig kansen

Preud'homme had zijn plannetje klaar om de leider in de Jupiler Pro League aan banden te leggen. Standard wilde door collectieve druk Genk het voetballen beletten. En dat lukte vrij aardig. Het zorgde voor een openingsfase met veel inzet en duels, maar weinig kansen. Ondertussen stond Dewaest toch al vrij snel op het veld. Hij kwam de geblesseerde Lucumi vervangen.

Djenepo namens Standard en ex-Rouche Ndongala konden zich doorzetten, maar er kwam pas gevaar in het tweede deel van de eerste helft. Eerst schudde Malinovskyi Sclessin wakker met een vrije trap vanop 33 meter, daarna hield Ochoa met een uitstekende reflex de doorgebroken Ndongala van de openingstreffer. 

VAR wist de 1-0 uit

Emond zette het stadion dan toch in vuur en vlam, maar het gejuich was slechts van korte duur. Toen Laifis de vrije trap naar Emond doorkopte, stond de centrale verdediger erg nipt buitenspel. Van Driessche ging een kijkje nemen bij de VAR en besliste: geen doelpunt voor Standard. 

Het venijn zat hem in de staart van de eerste helft. Emond trapte dé kans op de openingstreffer onbegrijpelijk op Vukovic. Aan de overkant belandde het aardige schot van Piotrowski aan de verkeerde kant van de paal. Geen goals en dus was 0-0 het verdict na 45 minuten voetballen.

De tweede helft begon veel snediger dan de eerste. Het spel ging goed op en af, al was het Emond - alweer hij - die een huizenhoge kans liet liggen na slecht uitvoetballen van Vukovic. Maar Standard ontsnapte aan de tegengoal. Een ongeschreven wet in het voetbal is dat je Malinovskyi best niet met zijn linker kan laten schieten.

De eerste keer brachten Ochoa en de paal redding, daarna kon de Mexicaan nog enkele vingertoppen tegen de bal plaatsen. 'Derde keer, goede keer', dacht Malinovskyi, maar Ochoa zweefde de bal uit zijn rechterhoek. Standard moest even bekomen, maar kreeg na het uur opnieuw meer grip op de wedstrijd. 

Samatta dan toch

Het slotkwartier naderde, maar de echt grote kansen bleven uit. Enkele minuten voor tijd flikte leider Genk het dan toch. Pozuelo stuurde Samatta het straatje in en die bleef koelbloedig alleen voor Ochoa, 0-1. Standard zette alles op alles en moest nu echt wel komen.

En net als tegen Besiktas gebeurde het in het absolute slot van de match. Cavanda bracht de bal voor en Luyindama duwde de bal voorbij een kansloze Vukovic. Zo verdeelden Standard en Genk de punten toch nog, een uitslag waarmee beide ploegen wellicht kunnen leven. 

Bart Ver Elst

Jupiler Pro League \\ KRC Genk \\ Standard
 
 
Reacties.