Belangrijke dag voor Marc Coucke, maar makelaars schieten al op zijn plannen: "Die maximale commissie is absurd"

06 november 2018 08:29

Vandaag zal Marc Coucke als voorzitter van de Pro League zijn plannen in de strijd tegen fraude en matchfixing voorstellen aan het parlement. Hij wil onder meer de macht van de makelaars inperken maar die zijn daar nu al niet over te spreken.

De Pro League heeft enkele voorstellen: geen makelaars met een coach én spelers bij dezelfde club, een beperkt aantal cliënten per club, drastische beperkingen  op de makelaarscommissies en -percentages...

Maar Coucke krijgt nu al tegenwind. Topmakelaar Didier Frenay stuurde volgens Het Nieuwsblad een brief van zeven pagina's aan zijn collega's met een aantal klachten.

Dit kan een desastreuze impact hebben op de gehele voetbalwereld - makelaar Didier Frenay

"Sommige politici grijpen het voetbalschandaal nu aan om visibiliteit te krijgen. Ze gaan oordelen over een materie waarvan ze amper iets begrijpen en maatregelen nemen die een desastreuze impact kunnen hebben op de gehele voetbalwereld (clubs, spelers en makelaars)", schrijft Frenay.

Frenay heeft ook al een tegenvoorstel klaar voor de lonen. "Maximaal 7 procent commissie op een contract is nergens op gebaseerd. Zo'n percentage is absurd. We moeten voorstellen om te werken zoals in Duitsland, met commissies tussen 8 en 12 procent op het gehele contract. Ons percentage op de meerwaarde van een speler bij doorverkoop moet ook maximaal 20 procent kunnen blijven."

Yannick Lambrecht

Jupiler Pro League \\ Anderlecht
 
 
Reacties.