Coucke geen voorstander van wetsvoorstel: "Financieel kerkhof"

06 november 2018 15:57

Anderlecht- en Pro League-voorzitter Marc Coucke moest vandaag samen met Pierre François uitleg geven aan het parlement in de nasleep van het fraudeschandaal in het Belgisch voetbal.

Onder meer CD&V wil met een wetsvoorstel snoeien in de fiscale voordelen van voetballers en clubs, dat meldt Het Laatste Nieuws. Zo wil het onder meer de RSZ-voordelen enkel voorbehouden voor sporters met een maximum jaarloon van 81.600 euro en de loongrens voor niet-EU-spelers optrekken. 

Dat ziet Coucke niet zitten. “De Belgische clubs maakten in 2017 gezamenlijk 14 miljoen euro winst”, vertelde Marc Coucke. “Als het voorstel erdoor zou komen, dan zouden we 68 miljoen euro verlies maken. Zonder gunstige fiscale maatregelen tout court zou dat zelfs 93 miljoen euro zijn. Op die manier maak je van een gezonde sector een financieel kerkhof.”

Elke Belgische club zal één of twee transfers per jaar mislopen door strengere regels -Marc Coucke

Wél wil hij de exuberante makelaarsvergoedingen aanpakken. “Er is wel één aspect misgelopen: dat van de makelaars. Daar is een subsector ontstaan die zo snel en zonder regulering gegroeid is dat er uitwassen zijn ontstaan. Wel: we willen het voortouw en maatregelen nemen. We gaan ingrijpen. Ook al gaat dat ten koste van onze concurrentiepositie en zal elke Belgische club een of twee transfers per jaar mislopen door die strengere regels.”

Sander De Graeve

Jupiler Pro League \\ Champions League \\ Europa League \\ Anderlecht \\ Club Brugge \\ KRC Genk \\ KAA Gent \\ Standard
 
 
Reacties.