De onuitgegeven opstelling van Club Brugge in Monaco onder de loep:

07 november 2018 20:35

Club Brugge stapte afgelopen nacht op het vliegtuig met drie Champions League-punten na een historische prestatie in Monaco. Ivan Leko keert misschien zelfs terug met iets meer: een nieuwe ploeg? De onuitgegeven opstelling van dinsdagavond onder de loep.

Nieuw middenveld

Het trio op het centrale middenveld werd plots een kwartet. Vanaken en Nakamba zijn incontournable, maar vooral die andere bezetting was opmerkelijk. Kapitein Vormer én man in vorm Rits (a.k.a. Zipper) stonden voor het eerst samen tussen de lijnen.

Van de vier was Nakamba eigenlijk de enige die echt vast op zijn verdedigende positie bleef staan, de rest kreeg opvallend veel vrijheid en wat draaide dat uitstekend uit. Vanaken twee goals, Rits een assist en Vormer ook nog een goaltje in het slot. Na een zware week is de kapitein helemaal terug.

Wesley telt voor twee

Die extra middenvelder zorgde ervoor dat er nog maar één spits op het veld stond, terwijl Leko normaal gezien áltijd een tweespitsensysteem gebruikt. Het was wel een beetje noodgedwongen: Schrijvers viel last-minute uit, Vossen zat als analist in de tv-studio en zowel Rezaei als Openda zijn niet in vorm. Geen enkel probleem, zo bleek, want Wesley toonde dat hij in zijn eentje probleemloos voor twee kan spelen.

Horvath scoort punten

Leko nomineerde doelman Horvath als Man van de Match. We kunnen wel raden waarom: voor de eerste keer dit seizoen was de keeper écht van levensbelang voor Club Brugge. Hoe anders had de avond er niet uit gezien als hij die twee halfgemaakte goals in de eerste tien minuten niet uit zijn netten hield? In drie matchen kreeg de Amerikaan amper één goaltje binnen en zijn vertrouwen groeit zienderogen.

Probleem op links

Op de rechterflank begint Mata zijn statuut als eerste keuze alsmaar meer waar te maken, maar aan de overkant zit Leko toch wel met een probleem. Danjuma en Dennis waren al out, Diatta moest de wedstrijd al na drie minuten staken met waarschijnlijk een hamstringblessure en Cools - die oké was, niet meer en niet minder - is niet bepaald een ideale keuze voor Leko.

Nu is de vraag: was dit een uitzonderlijke opstelling of had de Brugse staf het idee al gekregen tijdens die lastige oktobermaand en gaan ze hierop verderbouwen? 

Champions League \\ Club Brugge \\ Monaco
 
 
 
Reacties.