Leko: "Ik win liever in Monaco dan in Charleroi" - Is zijn keuze voor Europa boven België terecht?

13 november 2018 20:53

"Ik win liever in Monaco dan in Charleroi." Met die uitspraak liet Ivan Leko afgelopen weekend uitschijnen dat hij de Champions League een grotere prioriteit geeft dan de Jupiler Pro League. Heeft hij gelijk?

Eerst en vooral: Leko is geen fan van het play-offsysteem. Dat benadrukte hij nog voor de topper in Genk. "Eerlijk? Het betekent niets. Toch niet in de Belgische competitie. Winnen is leuk, maar jammer genoeg telt het pas tussen maart en mei. Het doet er niet toe wie de beste is tussen augustus en maart."

We moeten hem gelijk geven. Het is al meermaals bewezen dat er bij de start van de play-offs nog altijd zes titelkandidaten zijn. Je mag nog beginnen met een voorsprong van twaalf punten, dat wordt gehalveerd naar zes en voor je het weet ligt de titelstrijd weer open. Vraag dat maar aan... Club Brugge.

Op het einde van een week met twee uitersten - 0-4 in Monaco en 2-1 in Charleroi - kwam de Brugse coach er nog eens op terug. "Ik win liever in Monaco dan in Charleroi", zei hij na de nederlaag op Mambourg. Opnieuw een terechte opmerking.

Wat zou je zelf erger vinden: verliezen op het allerhoogste niveau waar effectief élk punt telt, of op speeldag vijftien van het minst belangrijke deel van de competitie? Inderdaad.

Club Brugge verloor tot dusver twee keer in de competitie en dat was twee keer na een Europese verplaatsing. Geen toeval, wel een ingecalculeerd risico. "We wisten dat de Champions League ons punten zou kosten", verklaarde Leko in Charleroi. Hij wíl dat risico ook nemen.

De Brugse coach staat erom bekend dat hij niet graag roteert en dan kan de fysieke paraatheid al eens op een lager pitje staan. Een alternatief voor het probleem heeft hij voorlopig nog niet gevonden. "Een gebrek aan kwaliteit of goede wil is het niet, maar we moeten een manier vinden om met de nodige grinta te spelen na een goeie CL-match." Een ferme opdracht met Europese overwintering in het vooruitzicht.

Yannick Lambrecht

Jupiler Pro League \\ Champions League \\ Club Brugge
 
 
Reacties.