Managers zijn het beu dat er enkel op hen geschoten wordt en vragen zelf ook om reglementering in 'Wilde Westen'

15 november 2018 17:24

Marc Coucke en de top van Anderlecht namen de opvallende beslissing om de resterende bedragen die ze schuldig zijn aan een paar makelaars nu niet uit te betalen tot er meer duidelijkheid is in 'Propere Handen'. Maar is dit een oplossing?

In makelaarsland halen ze de schouders op. Dat geld moeten ze toch krijgen omdat het in de contracten staat en ze laten Coucke op dit moment rond zich schoppen. Maar daarom hoeven ze het er nog niet mee eens te zijn. "Coucke lijkt de pedalen wat kwijt", klinkt het ook.

De meeste makelaars voelen dat ze over dezelfde kam geschoren worden. Niet verwonderlijk met alle praktijken die aan het licht kwamen. Maar niet iedereen werkt op die manier. En enkel schieten op de managers begint nu wel op hun zenuwen te werken.

"Kijk ook eens naar de sportief directeurs van de clubs...", vragen sommigen. En inderdaad, geen enkele deal komt erdoor zonder dat er een handtekening van die mannen op het contract staat. Een 'nee' en de vergoedingen die nu betaald werden aan makelaars waren er nooit gekomen.

Managers willen zelf proper beroep

"Er wordt nu zwaar overdreven", klinkt het bij nog een andere makelaar. Die roepen zelf ook op om hun beroep 'een proper imago' te geven en de rotte appels eruit te halen. Maar daarvoor is een reglementering nodig, die ze desnoods zelf willen ontwerpen.

Enige probleem: er bestaat geen Belgische vereniging van managers met een controleorgaan. Daarom dat velen zich nu toevoegen aan het EFAA (European Football Agents Association) dat dit op zijn agenda gezet heeft. Maar een Belgische regelgeving lijkt toch ook dringend nodig.

De voorstellen die nu op tafel liggen, lijken echter op weinig bijval te kunnen rekenen. Een beperking van het aantal spelers per manager bij een club, de spelers zelf de commissie laten betalen... Geen enkele makelaar lijkt dan nog van plan zijn - goeie - spelers in een Belgische club te zetten als er in het buitenland veel meer te verdienen valt...

Johan Walckiers

Jupiler Pro League
 
 
Reacties.