Rode Duivel kijkt terug op de dag waarop hij als 14-jarig talent mocht gaan testen bij het grote Anderlecht: "'Wauw', maar ik was niet klaar voor die stap"

25 november 2018 10:30

Dedryck Boyata kende een atypische carrièreontwikkeling. De 27-jarige Rode Duivel voetbalde tijdens zijn jeugjaren voor RCS Saint-Josse, White Star Woluwe en RWDM Brussels FC. Op zijn vijftiende maakte hij de oversteek naar Engeland.

Toen hij nog voor Brussels uitkwam, ging Boyata ook voor een proefperiode langs bij RSC Anderlecht. "Ik mocht één training testen", kijkt de verdediger in De Zondag terug op dat bewuste moment. "Ik was veertien, zeker? Dat was… wauw. De kleren lagen klaar in de kleedkamer. Ik was zoiets niet gewoon. Dat was zó groot allemaal. Dit wordt te hard, zei ik aan mijn vader. Ik was niet klaar voor die stap."

Boyata verhuisde niet naar Anderlecht, maar trok wel naar Manchester City. "Ik wou dat eigenlijk niet", aldus de Brusselaar. "Wat zou ik daar gaan uitspoken? Ze hadden mij gezien op een jeugdtornooi. Toen ze een eerste keer belden, legde ik de telefoon neer. Mijn vader verklaarde me gek. (lacht) Gelukkig belden ze terug."

De sprong in het onbekende bemoeilijkte de aanpassing van Boyata. "De eerste maanden waren écht moeilijk. Je kent niemand. Je mag enkel studeren en trainen. Ontspanning bestaat niet. Je moet Engels leren spreken. En dan dat eten: vreselijk. (lacht luid) Ik hield alleen van het ontbijt. Worst, spek en eieren: ik wist niet eens dat dat bestond."

Diederik Geypen

Jupiler Pro League \\ Anderlecht \\ Celtic Glasgow \\ België
 
 
Reacties.