Van uitblinker in de Youth League tot debutant in de Jupiler Pro League: wie is Cyril Ngonge?

05 december 2018 19:18

Onthoud de naam: Cyril Ngonge. Het was vroeger en langer dan verwacht, maar op Super Sunday mocht hij door de blessure van Dennis debuteren voor Club Brugge en dat smaakte duidelijk naar meer. Wat kunnen we nog van de 18-jarige aanvaller verwachten?

De Brugse jeugd is in felle aantocht. Tal van namen uit de befaamde Youth League kregen dit seizoen al hun kans bij de grote jongens: Vlietinck, Openda, Baiye en sinds dit weekend... Cyril Ngonge.

De jonge (flank)aanvaller maakte voor zijn profdebuut al furore in wat bekend staat als de beste jeugdcompetitie van Europa. Ondanks de 4 op 15 en vroege uitschakeling van Club, kon hij wel vier keer scoren en zich in de scoutingsverslagen van onder meer Arsenal en Liverpool spelen.

Die prestaties - gepaard met de blessures van bijna alle flankspelers - leverden hem zijn eerste selectie op tegen Standard én na 20 minuten moest hij er al inkomen. De zware omstandigheden leken weinig indruk te maken op Ngonge, integendeel, indruk maken deed hij zelf wel. Pijlsnel, dribbelvaardig, goed tweevoetig, teamspeler... Het zal de komende weken ongetwijfeld niet bij dat opgemerkte debuut blijven.

Rustig z'n ding blijven doen, net zoals bij de beloften

Voor de 18-jarige knaap zelf vond de perschef van Club Brugge het zondag nog iets te vroeg om voor een horde perslui te verschijnen, maar zijn collega's gunden ons met plezier enkele quotes. Allemaal even lovend als voorzichtig.

Coach Ivan Leko wou nog niet op de zaken vooruitlopen. "Het is een positief signaal voor Club en voor de jeugdwerking. Alleen moeten we opletten dat we van hem op basis van zeventig minuten nog geen José Izquierdo maken", temperde hij de verwachtingen. En degenen die met hem mee op het veld stonden?

"De stap is natuurlijk groot, maar in ieder geval pikt hij de draad snel op en dat is veelbelovend", vond Stefano Denswil. Sterkhouders als hij en Hans Vanaken zullen er staan om hem te begeleiden. "Cyril moet rustig z’n ding blijven doen, zoals bij de beloften. Hij moet geen druk voelen", zei Vanaken. "Spelers zoals ik kunnen onze ervaring op hem overbrengen, een beetje bijsturen en hem vooral steunen."

Jupiler Pro League \\ Club Brugge \\ Club Brugge \\ Club Brugge
 
 
 
Reacties.