Genk en Club Brugge hebben de loodzware taak om de barslechte Europese campagne van vorig jaar te compenseren


Foto: © photonews 14 december 2018 15:52

Belgische clubs kunnen maar beter goed presteren in Europa, zodat ze zich in de toekomst even makkelijk kunnen blijven kwalificeren voor de Europa League en de Champions League. België staat op de achtste plaats en moet naar onder kijken, maar niet met lede ogen.

Club Brugge en Racing Genk overwinteren Europees, dus is ons eindtotaal in de coëfficiëntenranking voor 2018/19 nog niet bereikt. Daarin doet België het met een zevende plaats dit jaar zeker niet slecht, maar toch kan een van de twee ploegen maar beter een ronde verder geraken in de Europa League.

Een plek in de top 10 moeten we steeds ambiëren omdat de Belgische landskampioen dan rechtstreeks gekwalificeerd is voor de Champions League.

Met 7,2 punten dit seizoen zitten we licht onder ons gemiddelde, en omdat men bij UEFA de punten van de laatste vijf jaar bijhoudt zien we volgend jaar een goed jaar wegvallen. In 14/15 behaalde België 9,6 punten, terwijl Turkije (#10) en Nederland (#11) voor dat jaar maar 6 punten zien wegvallen.

Het positieve is wel dat Turkije en Nederland dit jaar minder goed doen dan België. Turkije heeft net als ons land nog twee ploegen in de Europa League -Fenerbahçe en Galatsaray- en Nederland is nog met één land actief in Europa -Ajax-, zij het wel in de Champions League.

Ten slotte is er nog Oekraïne dat op een negende plaats staat. Zij zien voor seizoen 14/15 10 punten wegvallen en scoren dit seizoen met 4,8 punten voorlopig slechter dan ons land. Ook daar moeten we dus niet echt voor vrezen.

Het enige waar België zeker op moet letten met het oog op de coëfficiënten is het seizoen 17/18. Toen sprokkelde België maar 2,7 punten bij elkaar. Dat rampzalige jaar in Europa nemen we nog wel enkele jaren mee, dus kunnen we maar beter nog enkele rondes overleven om dat barslechte cijfer te compenseren.

Europa League \\ Club Brugge \\ KRC Genk
 
 
 
Reacties.