Analyse: Red Bull Salzburg is als enigste nog ongeslagen in Europa en dat is niet toevallig, waarom Club Brugge maar beter op hun tellen past

18 december 2018 16:20

Club Brugge legde een mooi parcours af in de Champions League, maar wat dan gezegd van hun volgende tegenstander in de Europa League. Red Bull Salzburg is al enigste club nog ongeslagen in Europa en dat is lang geen toeval.

In een poule met Rosenborg, Celtic en (grote broer) Red Bull Leipzig een 18 op 18 kunnen voorleggen is bijzonder knap. Ook in de Oostenrijkse Bundesliga kon de Oostenrijkse topclub nog niet geklopt worden. Ze zijn dan ook al vijf jaar op rij landskampioen onder hun Duitse coach Marco Rose. 

Niet alleen dit seizoen leggen de Oostenrijkers een knap Europees parcours af, maar ook vorig seizoen beten topclubs als Dortmund en Lazio zich de tanden stuk op Salzburg, dat uiteindelijk zijn meerdere moest erkennen in Olympique Marseille in de halve finales van de Europa League. 

Duidelijke methodiek

Al dit succes is geen toeval. De voornaamste grondlegger van de huidige hoogconjunctuur is Ralf Rangnick. De Duitser is sportief directeur bij de Oostenrijkse topclub en ontwikkelde in zes jaar tijd een herkenbare huisstijl: geen oeverloos gebrei, maar een verticale speelstijl met directe passing, hoge pressing en duidelijk herkenbare looplijnen. 

Talentenfabriek

Natuurlijk helpt het grote geld van multinational Red Bull om kwaliteitsspelers naar de bescheiden Oostenrijkse competitie te lokken, maar ook in de rekrutering schuilt er een filosofie. Salzburg zweert bij het aantrekken van jonge beloftevolle spelers uit binnen- en buitenland die het dan later men een fikse meerwaarde kan doorverkopen, hun scoutingssysteem behoort dan ook tot één van de beter in de Europa. 

Zo trokken toptalenten Duje Caleta-Car en Valon Berisha afgelopen zomer voor vele miljoenen naar respectievelijk Marseille en Lazio Roma. Keïta, Bernardo en Laimar bleven in de Red Bull-carrousel en verkasten naar Leipzig. 

Valon Berisha werd voor 7,5 miljoen euro verkocht aan Lazio Roma

Offensieve weelde

Maar er lopen nog enkele jongens rond die te vrezen vallen, en dan vooral in het aanvallend compartiment: Munas Dabbur (20 goals), Smail Prevljak (11 goals) en Takumi Minamino (11 goals) kunnen de Brugse afweer pijn doen. 

Blauw-zwart kijkt dus maar beter uit hun doppen. Ivan Leko schatte de kansen op fiftyfifty in, maar dan zullen de West-Vlamingen toch hun niveau van de fantastische wedstrijd in Monaco moeten terugvinden. 

Jupiler Pro League \\ Europa League \\ Club Brugge \\ Red Bull Salzburg
 
 
 
Reacties.