Lokeren begint aan 'operatie redding' met vier grote aandachtspunten

04 januari 2019 18:22

Ga in Lokeren aan gelijk wie vragen wat de grootste wens is voor 2019 en iedereen zal geheid hetzelfde antwoord geven: erin blijven. Nog negen matchen om weg te geraken van die laatste plaats. 'Operatie redding' gaat van start met duidelijke aandachtspunten.

Ervaring boven jeugd

De voorbije seizoenen gaf Lokeren altijd veel kansen aan de eigen jeugd, maar dat is in tijden van crisis enorm verminderd. Straetman, Benchaib, Monsecour, Torres, De Mey, Van Moerzeke (die nu weliswaar langdurig geblesseerd is)... Allemaal zijn ze vooral bladvulling in de selectie.

Niet dat zij per se minder kwaliteiten hebben dan sommige basisspelers, wel dat de trainers - zowel Maes als Sollied - spelers willen die al wat watertjes doorzwommen hebben.

Aanwinsten die de competitie kennen

De club wil zich in januari sowieso nog versterken om de eindstrijd in te zetten. Vorige jaren was dat - via dezelfde makelaars - steevast met spelers uit uithoeken van de wereld waar ze zelfs nog nooit gehoord hadden van de Jupiler Pro League.

In deze wintermercato is er al een duidelijke verandering in de transfertargets. Hairemans, Ingvartsen, Ouali... Allemaal spelers die al jaren in België spelen en geen lange aanpassingsperiode meer nodig hebben. De vraag blijft wel: wie van hen wil nog voor Lokeren komen spelen?

Niet afwachten

Wat nog opvalt op het vlak van transfers: na een handvol dagen in het nieuwe jaar heeft de club al actie ondernomen voor meerdere concrete doelwitten. Terugblik naar vorig jaar, waar het tot grote ergernis van de supporters compleet windstil bleef tot de laatste week. Pas tegen Transfer Deadline Day werden aanwinsten Cevallos, Marecek en Mendy voorgesteld. Zo lang mag het nu in principe niet duren.

Overname?

Last but most certainly not least: de overname van Sporting Lokeren. Eind oktober kondigde voorzitter Roger Lambrecht in een communiqué aan dat hij de club dit seizoen nog wil verkopen. Maar tot dusver is alles nog in handen van de 87-jarige bandenmagnaat die al sinds 1994 aan het roer staat.

Een groep Vlaamse ondernemers, waaronder vader Deschacht, is al een tijdje in beeld, maar die hebben één grote voorwaarde: alleen als de club in 1A blijft. Waarom zouden ze in deze omstandigheden het risico nog nemen? Binnen een paar maanden kan de laatste de deur achter zich sluiten, tenzij natuurlijk, Lokeren slaagt in 'operatie redding'.

Yannick Lambrecht

Jupiler Pro League \\ Sporting Lokeren
 
 
Reacties.