Welke Nederlandse coaches gingen Fred Rutten vooraf en hoe deden zij het in de Jupiler Pro League?


Foto: © photonews 08 januari 2019 17:49

Fred Rutten is de nieuwe coach van Anderlecht, als een van de vele Nederlandse kanshebbers bij paars-wit. Maar hoe deden de vorige Nederlandse coaches het in de Jupiler Pro League?

De laatste jaren waren er meerdere Nederlandse trainers aan het werk bij diverse Belgische ploegen. Hoog tijd om het bilan van hen op te maken. Wie maakte het meeste indruk? 

John van den Brom

John van den Brom zorgde in zijn eerste jaar bij RSC Anderlecht meteen voor de titel, het seizoen nadien werd hij vlak voor de play-offs ontslagen. Hasi nam over en pakte alsnog de titel voor paars-wit.

Zijn statistieken waren echter verre van slecht: 52 overwinningen, 17 gelijke spelen en 26 nederlagen in loondienst van paars-wit, of een percentage van 61%.

Albert Stuivenberg

Albert Stuivenberg is de laatste Nederlander die bij KRC Genk de plak zwaaide, al kon hij er in een jaar nooit echt zijn stempel drukken. Hij pakte uiteindelijk 58% van de te verzamelen punten. 

Mario Been

Er was ook nog niet zo lang geleden een andere Nederlander actief bij de Limburgers. Mario Been hield het 2,5 jaar vol bij de Genkies. 

Een prijs pakken lukte niet, zijn bilan staat op 55% van de punten na 69 overwinningen, 30 gelijke spelen en 44 nederlagen. 

Dennis Van Wijk

Dennis Van Wijk is misschien wel de Nederlander met het meeste ervaring het laatste decennium in de Jupiler Pro League, met heel veel verschillende ploegen in 1A en 1B. Met Mechelen degradeerde hij nog vorig seizoen. 

Stanley Menzo

Als ex-doelman mocht hij in 2013-2014 proberen Lierse in eerste klasse houden. Het werd uiteindelijk een verhaal dat in mineur afliep voor de club én voor Menzo zelf. Hij pakte amper 35% van de mogelijke punten. 

Ron Jans

Ron Jans bleef maar twaalf wedstrijden in de Vurige Stede. Hij was aan iets aan het bouwen, maar de slechte resultaten en het taalprobleem zorgden ervoor dat hij na een 16 op 36 (44%) al mocht opkrassen. Bij PEC Zwolle zorgde hij daarna wél voor vele successen. 

Jupiler Pro League \\ 1e klasse B \\ Nederlandse Eredivisie \\ Anderlecht \\ AZ Alkmaar \\ Zwolle \\ KRC Genk \\ Lierse SK \\ Standard \\ Galatasaray \\ KV Mechelen \\ Ajax Cape Town
 
 
 
Reacties.