België vs Nederland: hoe werkt het om buitenlandse spelers (niet-EU) aan te trekken en wat zijn de voordelen?


Foto: © photonews 09 januari 2019 16:25

De transfermolen draait weer als vanouds in januari en sommige clubs zouden hun pijlen op enkele exotische targets hebben gericht. In België lopen veel meer spelers van buiten de EU rond, in Nederland verdienen ze dan weer meer. Hoe komt dat?

In Nederland zijn er twee basisregels waaraan een speler van buiten de Europese Unie moet voldoen om naar een club uit de Eredivisie te mogen verhuizen. De criteria zijn: de kwaliteit en het salaris.

Kwaliteit eerst

Een speler moet volgens de Nederlandse voetbalbond goed genoeg zijn en dat beoordelen ze op basis van twee maatstaven. Een speler moet recentelijk in de  nationale ploeg van zijn land hebben gestaan. Dat mag de hoofdmacht zijn, maar net zo goed de U21 of de U17. De tweede regel luidt dat een speler in het voorgaande seizoen uitkwam voor de eerste ploeg in een land dat toen in de top 40 van de FIFA-ranking stond.

Voorts is er het salaris voor de aangetrokken speler. Dat leggen ze in Nederland zó hoog dat de club echt overtuigd moet zijn van een speler. Als een speler 20 jaar of ouder is moet hij een salaris krijgen dat minstens de helft hoger ligt dan het gemiddelde van dat van de competitie (>281.000 euro voor 2018-19: bron elfvoetbal.nl). Spelers van 18 of 19 moeten minstens 75% van het gemiddelde krijgen.

Striani

Zo zijn er in België ook bepaalde regels. Bijvoorbeeld de 6+5 regel: zes Belgen of in België opgeleide spelers moeten het wedstrijdblad worden ingevuld, waarvan er twee voor hun 21ste minstens drie jaar in ons land hebben gespeeld.

Maar tegen die regel werd in beroep gegaan door spelersmakelaar Daniel Striani. Die vond dat de regel zijn beroep bemoeilijkte, maar dat werd onontvankelijk verklaard door de rechtbank. Striani ging opnieuw in beroep en een definitieve uitspraak volgt snel.

Omdat er in België minder regels zijn voetballen er hier meer niet-EU’ers, de Belgische clubs moeten hen simpeleg minder betalen. In Nederland zijn er minder spelers van buiten de Europese Unie, maar gemiddeld zijn ze wel beter.

Zo zal er in de Eredivisie sneller worden teruggegrepen naar eigen jeugd en trekt men in België sneller de portefeuille open. Aan beide zaken zijn voordelen gebonden. De doorstroming van de jeugd in Nederland is beter, maar de kwaliteit van de ploegen uit de Jupiler Pro League overstijgt stilaan die van de Eredivisie. Zo is de Europese coëfficiënt van België hoger dan die van onze noorderburen.

Jupiler Pro League \\ Nederlandse Eredivisie
 
 
 
Reacties.