Rutten maakt de balans op na drie dagen: "Ploeg moet voor de spiegel staan"

12 januari 2019 09:56

Fred Rutten is nu al drie dagen in de weer op het trainingsveld bij Anderlecht. De Nederlander schrok toch een beetje toen hij zijn groep leerde kennen.

Hij had immers een team verwacht dat net iets meer in de put zat dan nu het geval bleek. “Er zit een positievere dynamiek in deze selectie dan ik had gedacht. Natuurlijk staat niemand hier te zingen en te dansen na de heenronde, maar er is een grote honger om beter te doen. Ik had meer negativiteit verwacht", geeft hij aan in Het Nieuwsblad.

Hij zoekt dus ook naar verklaringen waarom het fout liep. “In de heenronde kon Anderlecht zeven wedstrijden niet winnen. Zeven! Als ik die duels bekijk, hadden we die niet allemaal hoeven te verliezen. Wat ik nu wil doen, is de ploeg een raamwerk geven. Een houvast waarop de spelers altijd kunnen terugvallen. We gaan zeker beginnen met een viermansdefensie, want ik zag al dat de verdedigers zich daar beter bij voelen. In zo'n 4-3-3 moeten jongens in staat zijn om altijd minstens een zesje te halen en nooit door de ondergrens te zakken. Dat vormt de basis.”

Weg met systeem Vanhaezebrouck

Geen driemansdefensie meer dus. “Ach, ik geef geen kritiek op mijn voorganger. De ploeg moet ook eens voor de spiegel staan, maar ik ga spelers niet snel in hokjes duwen en zeggen dat ze dit niet mogen of dat niet mogen. Er zal een duidelijk spelconcept zijn, maar zeker de creatieve spelers krijgen veel vrijheid.”

Jupiler Pro League \\ Anderlecht
 
 
 
Reacties.