Hans Vanaken is de Gouden Schoen 2018: de coolste en de slimste


Foto: © photonews 16 januari 2019 22:59

Hans Vanaken is de Gouden Schoen 2018. Zijn grote concurrent, Alejandro Pozuelo, hield hij op armlengte, Mehdi Carcela werd zelfs tweede. Voor het derde jaar op rij wint er een speler van Club Brugge het gouden kleinnood, een primeur.

Vanaken volgt Ruud Vormer op als 'de beste speler van België'. Zeker niet onverdiend als je zijn cijfers en zijn impact op Club Brugge bekijkt. 10 goals en 14 assists in het huidige seizoen en zeven goals en vijf assists in de tweede helft van vorig seizoen. 

Coolste

Maar vooral de manier waarop hij het laatste jaar het ritme van blauw-zwart bepaalt, heeft indruk gemaakt. Vanaken voetbalt met een soort van 'valse nonchalance', een manier van voetballen die er traag uitziet, maar vraag aan verdedigers maar eens of ze kunnen anticiperen op zijn acties.

De middenvelder gebruikt zijn lange lichaam slimmer dan eender wie in België. En zijn voeten verzenden passes met de juiste snelheid en timing. Vraag maar eens aan Stefano Denswil wat hij denkt over zijn ploegmaat, als hij tegenover hem staat op training. Die bal kleeft bij momenten aan zijn voet. 

Slimste

Vanaken is zeker niet de snelste, ook niet de meest technische - al zal hij wel hoog gerangschikt staan -, maar hij is vooral de slimste. Er wordt veel gesproken over voetbalintelligentie, maar als er daar ooit een tabel van wordt opgemaakt, staat hij in België zo goed als op eenzame hoogte. Enkel concurrent Pozuelo komt in de buurt. 

De 26-jarige middenvelder voetbalt met een cool die hij ook naast het veld etaleert. Het buitenland? Het mag, maar hoeft niet per se. Voor hetzelfde geld blijft hij nog jaren bij Club. Voetbalplezier bij een ploeg waar hij op handen wordt gedragen en ook bijzonder goed zijn boterham verdient. 

Dat doet ons ook vermoeden dat die Schoen niet te zwaar aan zijn voeten gaat wegen. Iedereen die hem ooit won, heeft daar wel eens last van gehad. Bij Vanaken hebben we zoiets van 'bwa, die gaat gewoon verder doen waar hij het best in is: voetballen!'

Jupiler Pro League \\ Club Brugge
 
 
 
Reacties.