De penibele situatie van het vrouwenvoetbal in België: "Alle middelen gaan naar de Flames"


Foto: © Sevil Öktem 22 januari 2019 11:54

De Belgian Red Flames zijn een uithangbord voor de KBVB, maar de Belgische competitie hangt met haken en ogen aan elkaar. De zes teams uit de Super League én enkele topclubs uit eerste nationale zijn het nu grondig beu.

Anderlecht, Genk, Gent, OH Leuven, Standard, Heist, Eendracht Aalst, Zulte Waregem en WS Woluwe hebben nu fel uitgehaald naar de bonden.

Europese (sub)top loopt weg

"De groep stelt vast dat alle financiële middelen die voor het vrouwenvoetbal beschikbaar zijn, vandaag enkel en alleen gebruikt worden voor het Nationaal Elftal in een (verdienstelijke) poging om dit team hoger op de ranking te krijgen", zijn ze duidelijk. 

Feit is dat dit simpelweg niet lukt. Ook al staan de Flames weliswaar op hun hoogste FIFA-ranking ooit, de kloof met de Europese top en zelfs de Europese subtop is aan het groeien. Landen als Schotland, Oostenrijk, Zwitserland en - vooral? - Nederland zijn de voorbije jaren aan een flinke groeispurt bezig die de Flames nog niet hebben weten te maken.

Middelen

"Om de snelgroeiende achterstand met de top en nu ook de subtop van het Europees Vrouwenvoetbal niet verder te laten groeien, moet structurele steun gegeven worden aan de Belgische clubs die willen investeren in het vrouwenvoetbal", aldus nog de groep van negen club.

"Deze middelen kunnen, zolang het vrouwenvoetbal amateurvoetbal is, het best gevonden worden door een heroriëntering van de subsidies van de regionale overheden. Vanaf het moment dat er profclubs zouden ontstaan, moet ook de Pro League haar verantwoordelijkheid uitbreiden."

 
 
 
Reacties.