Het integrale tienpuntenplan van de Belgische vrouwenteams


Foto: © photonews 22 januari 2019 19:25

De Belgian Red Flames zijn een uithangbord voor de KBVB, maar de Belgische competitie hangt met haken en ogen aan elkaar. De zes teams uit de Super League én enkele topclubs uit eerste nationale zijn het nu grondig beu.

Anderlecht, Genk, Gent, OH Leuven, Standard, Heist, Eendracht Aalst, Zulte Waregem en WS Woluwe hebben zich samen achter een plan geschaard.

Dat resulteerde in een tienpuntenplan, dat meer dan een maand geleden al richting de KBVB werd verstuurd - zonder enige reactie. 

Het plan kan u hieronder integraal lezen: 

1) De competitie op het hoogste niveau moet snel uitgroeien tot een competitie met 8 of 10 ploegen. Deze ploegen moeten ingebed worden in bestaande, financieel gezonde, mannenclubs. Alle mogelijkheden voor cross-border competities of internationale competities moeten worden onderzocht, aangekaart of gesteund zowel binnen als door de KBVB of de UEFA.

2) Om de snelgroeiende achterstand met de top en nu ook de subtop van het Europees Vrouwenvoetbal niet verder te laten groeien, moet structurele steun gegeven worden aan de Belgische clubs die willen investeren in het vrouwenvoetbal. Deze middelen kunnen, zolang het vrouwenvoetbal amateurvoetbal is, het best gevonden worden door een heroriëntering van de subsidies van de regionale overheden. Vanaf het moment dat er profclubs zouden ontstaan, moet ook de Pro League haar verantwoordelijkheid uitbreiden.

3) De communicatie en de marketing rond deze nieuwe competitie is erg belangrijk en vraagt tijdelijk eveneens financiële middelen. Daarnaast moet er door de nationale voetbalstructuren, samen met de clubs, verder gewerkt worden aan een nationale ploeg die competitief wordt en aantrekkelijk blijft.

4) Het project Yellow Flames van Voetbal Vlaanderen kan en mag niet uitgroeien tot een ploeg in de Superleague, noch tot een voorgeborchte van de Red Flames.

5) Voetbal Vlaanderen moet zich richten op haar core business, die fundamenteel ondersteunend is. Een elftal in competitie brengen hoort daar niet bij. We omarmen het idee “om de meisjes dezelfde kansen te geven om zich te ontplooien als jongens in een eliteclub”, maar dan ook zoals bij de jongens: die zijn bij hun club aangesloten en worden verspreid over meerdere topsportscholen.

6) Het deelnemen door de Yellow Flames aan de Superleague is geen structurele oplossing voor het format en het belemmert sterk de intrede van nieuwe clubs op het topniveau. Het noodzaakt een verlaging van de minimumleeftijd, waar we eerder een verhoging nodig hebben in combinatie met een U18- competitie.

7) Het in verhouding overdreven gebruik van overheidsmiddelen door de Yellow Flames in concurrentie met de leden-clubs, waarbij spin-off topsporters nadien makkelijk door de buitenlandse clubs kunnen worden weggeplukt. Er is immers geen enkele clubbinding meer, en dat is heel jammer.

8) De schaarste aan middelen noopt het vrouwenvoetbal tot een uiterst efficiënt gebruik. Wij pleiten voor extra middelen waar de clubs zelf over kunnen beschikken. Tegelijk moet de KBVB zich onder meer focussen op een sterke nationale ploeg en regionale instanties, met slechts één doel voor ogen: het beter maken van de clubs om zo sneller de doelstelling te realiseren: “Zorgen voor een aanbod van A tot Z, voor zowel de recreant, als voor de sporter van hoog niveau.”

9) Binnen alle geledingen van het voetbal moet er een specifieke structuur voor het vrouwenvoetbal bestaan. Vertegenwoordigers van het vrouwenvoetbal moeten opgenomen worden in alle advies- en beslissingsorganen.

10) De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen voor het verkrijgen van een Topsportstatuut moet sterk worden verminderd of volledig worden weggenomen. Zo kan het niet dat er een ander niveau tussen mannen en vrouwen geldt om voor het statuut in aanmerking te komen.

 
 
 
Reacties.