Onderzoek wijst uit: toptalenten hebben kleinere kans op slagen buiten België

05 februari 2019 14:21

Een onderzoek van de Universiteit Antwerpen en Stirr Associates, het managementkantoor van ex-voetballer Stijn Francis toont aan dat jonge voetballers best eerst debuteren in eigen land alvorens de overstap naar een grote competitie te maken.

Het onderzoek verzamelde gegevens van 83 van de meest talentvolle Belgische voetballers in de afgelopen 14 jaar. Uit de resultaten blijkt dat een transfer op jeugdige leeftijd naar de Premier League niet zonder gevaar is.

"Veel mensen denken dat de meest getalenteerd spelers het sowieso zullen maken in het buitenland, maar niets is minder waar waar", zegt Matteo Balliauw van de UAntwerpen bij Sporza.

Grote concurrentie

De enorme concurrentie binnen de Engelse teams blijkt een belangrijke rol te spelen. "Jeugdspelers krijgen te weinig kansen om ervaring op te doen in de eerste ploeg", luidt het bij Sporza. "En laat dit nu net noodzakelijk zijn in de ontwikkeling van die jongeren."

Maar ook de aanpassingen aan een andere taal en de eenzaamheid ver van huis spelen een cruciale rol in het falen van toptalenten in het buitenland. 

En ook de jeugdopleidingen in België en Nederland zijn lang niet slecht: die van Standard en Ajax worden hoger ingeschat dan die van bijvoorbeeld Manchester City en Chelsea. Jongeren bloeien open als ze in een vertrouwde omgeving zichzelf kunnen ontwikkelen. 

Jupiler Pro League \\ Premier League
 
 
 
Reacties.