Willen we er alsjeblieft mee stoppen? Coaches zien verrassend veel 'finales' in de reguliere competitie


Foto: © photonews 15 februari 2019 16:46

Drie clubs die strijden om een plek in de top-zes gaven vandaag hun wekelijkse persconferentie: AA Gent, Anderlecht en Charleroi. Alle coaches waren het eens over één ding. Er komen nog vijf finales voor hun team.

Eerst even definiëren. Een finale is een wedstrijd tussen twee teams met als inzet een trofee. Doorgaans wordt zo'n wedstrijd danig gehyped door Jan en alleman en staan de supportersclans (zie Boca-River) elkaar naar het leven. Maar waarom is het zo'n 'big deal' als je weet dat onze Jupiler Pro League élke week meerdere van die wedstrijden telt?

Vandaag zagen we met open mond de persconferenties van zowel AA Gent, Anderlecht als Charleroi binnenlopen. "Er resten ons nog vijf finales", wist Gent-coach Jess Thorup mee te geven. Fred Rutten zag het op deze manier: "We moeten nog vijf finales afwerken." Charleroi-coach Felice Mazzu verraste met een originele invalshoek: "Er komen nog vijf finales aan."

Ook 1B besmet

De voetbalfans zullen kunnen smullen, want de Jupiler Pro League zal dus minstens nog vijftien finales op hen loslaten. Wie niet genoeg krijgt van al dat gekletter, kan ook nog in 1B terecht. Bob Peeters (KVC Westerlo) en Tom Van Hyfte (Beerschot Wilrijk) zijn eveneens aanhangers van de finalerage. Voor hen komen er in 1B immers nog drie finales aan. Als het goed uitdraait voor Van Hyfte en co. mogen ze er zelfs nog twee tegen KV Mechelen aan toevoegen. Échte finales dan.

Het valt niet vaak voor dat we over de rooie gaan wegens overmatig clichégebruik in interviews of persconferenties, maar vandaag ging het er toch een beetje over. Zeker wanneer je in het achterhoofd houdt dat Trond Sollied en Killian Overmeire in december al kwamen aandraven met de finales die Sporting Lokeren -zonder al te veel succes- nog zou moeten spelen.

Bewapende persverantwoordelijke?

Een voorstel: bewapen elke persverantwoordelijke in de Jupiler Pro League met een waterpistool. Wanneer de coach zichzelf verliest in clichés, houdt hij er tenminste een nat pak aan over. Op zo'n momenten zou je als journalist net als Stijn Vreven vroegtijdig de persconferentie willen verlaten, je moet immers nog een belangrijke finale voorbereiden.

Jupiler Pro League \\ 1e klasse B \\ Anderlecht \\ Charleroi \\ KAA Gent \\ Sporting Lokeren \\ Westerlo \\ KFCO Beerschot-Wilrijk
 
 
 
Reacties.