Hoe Lokeren eigenlijk al quasi zeker was van degradatie op 26 januari

06 maart 2019 12:28

Na de nederlaag tegen Anderlecht is de degradatie officieel een feit voor Sporting Lokeren, maar dat was niet eens de grootste klap. Die werd zes speeldagen geleden al uitgedeeld in datzelfde Daknamstadion door Zulte Waregem. Recap van de laatste slopende weken.

Lokeren was 2019 's zaterdags gestart met een blamage in Eupen (1-4), zondag stond trainer Trond Sollied op straat, maandag werd zijn vervanger Glen De Boeck al voorgesteld. "De allerbelangrijkste wedstrijd is die van nu zaterdag tegen Zulte Waregem", verklaarde hij toen. Hij zou ook gelijk krijgen.

Op dat moment waren Essevee (15de) en Lokeren (16de) de hekkensluiters met een haalbare kloof van zes punten. Maar dat cruciale duel eindigde op een duidelijke 0-3 en plots werd die kloof negen punten.

"Deze wedstrijd is eigenlijk symbool voor heel het seizoen", verklaarde Killian Overmeire, aanvoerder en de belichaming van Lokeren, na die match. "Ik weet niet wat ik moet zeggen. Ik was altijd positief en wilde niet nadenken over tweede klasse, maar nu... Negen punten achter met nog zeven wedstrijden te gaan. Moet ik blijven dromen of realist zijn?" De eerste keer dat hij zijn wanhoop zo openlijk toegaf.

Lange lijdensweg

Wat nadien volgde was vooral een lijdensweg met pijnlijke nederlagen tegen KV Kortrijk (losing goal in minuut 94, auwtch), Standard, Moeskroen en ten slotte Anderlecht. Die ene opflakkering tegen Antwerp en het klein beetje hoop dat daardoor weer ontstond, is achteraf bekeken alleen maar extra pijnlijk.

Bovendien moest Lokeren ondertussen ook aanzien hoe hun rechtstreekse concurrenten als Waasland-Beveren, Essevee en zeker Moeskroen wél punten pakten. Het was slechts een kwestie van tijd...

Toen het doek zondag uiteindelijk viel, dacht Killian Overmeire nog eens terug aan het keerpunt op 26 januari. "Na een wedstrijd geraak ik normaal altijd goed uit mijn woorden, met een hoop cliché-antwoorden, zoals ‘dat het mathematisch nog mogelijk is’. Nu kon ik dat niet meer", zei hij. "Na de match tegen Waregem overviel me het besef dat het heel moeilijk zou worden. Dat was de hardste klap."

Yannick Lambrecht

Jupiler Pro League \\ Sporting Lokeren \\ Zulte Waregem
 
 
Reacties.