Verontrustend: de Jupiler Pro League telt steeds minder Belgen

07 maart 2019 18:54

Elk jaar is er een daling in het aantal Belgen dat aantreedt in onze hoogste voetbalklasse. Een rapport.

Sinds 2015 is het percentage van Belgische spelers in het personeelsbestand van de Belgische eersteklassers gedaald. Destijds was het aandeel Belgen nog 44% en dat is inmiddels gedaald tot 38,4 %. Vorig jaar klokten we af op 40,2%.

Wat ons meteen opviel bij het bekijken van de cijfers was dat de drie clubs met het hoogste percentage Belgen allemaal in de kelder van het klassement vertoeven. Goed scoren met Belgen is dus geen garantie op succes gebleken voor Oostende (57,6%), Lokeren (53,3%) en Waasland-Beveren (50%).

De grote namen in ons land behoren ook tot de betere leerlingen van de klas, ook al tellen hun kernen minder Belgen dan buitenlanders. Standard scoort het hoogst met 48,1% Belgen in de kern, Club Brugge (44,8 %) en Anderlecht (41,1%) volgen in het spoor van de 'Rouches'.

Helemaal onderin het lijstje vinden we Eupen terug. De club uit de Oostkantons heeft maar een schamel percentage van 27,5 Belgen in de spelerskern. Antwerp en Charleroi doen met 28% nauwelijks 'beter'.

De cijfers zijn toch verontrustend te noemen. Er wordt steeds minder beroep gedaan op eigen jeugd en in plaats daarvan wordt er wel lustig geïnvesteerd in buitenstaanders. Het valt nog maar te bezien of de dalende trend zich de komende jaren zal verderzetten. Of veranderen de Belgische clubs het geweer binnenkort plots van schouder?

Valentin Laudano

Jupiler Pro League \\ Anderlecht \\ Antwerp \\ Charleroi \\ Club Brugge \\ Sporting Lokeren \\ Standard \\ Eupen \\ KV Oostende \\ SK Beveren
 
 
Reacties.