? Zidane is back! Alle triomfen van de Fransman bij Real Madrid op een rijtje

12 maart 2019 13:16

Zinedine Zidane is sinds maandagavond opnieuw trainer van Real Madrid. De Koninklijke haalde de Franse succescoach na exact 284 terug naar de Spaanse hoofdstad. Wordt de tweede regeerperiode van Zizou even succesvol als de eerste?

Op 4 januari 2016 begon Zidane aan zijn eerste echt grote opdracht als hoofdcoach. De Fransman nam het roer over van Rafa Benitez bij Real Madrid. Zizou trof een puinhoop aan maar desondanks leidde hij de club van zijn hart meteen naar successen. Een overzicht van de triomfen van de Franse succestrainer. 

LaLiga

Een van de voornaamste doelen in zijn eerste periode als T1 bij Real was de reconquista in eigen land. Na vier seizoenen zonder LaLiga moest de titel eindelijk nog eens naar Santiago Bernabéu komen. Daarvoor moesten de troepen van Zidane wel wachten tot de slotspeeldag: Ronaldo en Benzema klaarden op het veld van Malaga de klus.

Dankzij de 0-2 overwinning mochten de Madrilenen zich eindelijk nog eens landskampioen noemen. Het was al van het seizoen 2011/2012 geleden dat dat nog eens gebeurde. De 33ste landstitel was een feit, Zizou zou het achteraf zijn mooiste moment als Real-coach noemen.  

Spaanse Supercup

Nadat Real de titel pakte mocht het ook nog eens aantreden in de finale van de Spaanse Supercup. Een prijs die de Koninklijke al sinds 2012 niet meer won, een eeuwigheid voor het fiere Real. Tegenstander in de Supercup was niemand minder dan aartsrivaal Barcelona. 

De eerste wedstrijd in Camp Nou werd een prooi voor de Madrilenen. Ze wonnen uiteindelijk met 1-3, na twee prachtige doelpunten van Ronaldo en Asensio. De ingevallen Ronaldo kreeg uiteindelijk nog rood nadat hij in blote bast zijn doelpunt vierde en de scheidsrechter een duw verkocht.

Ook de terugwedstrijd in Bernabéu werd gewonnen. Asensio opende vroeg in de partij de score met andermaal een fantastisch schot, de jonge Spanjaard ontbolsterde helemaal onder het bewind van Zidane. Net voor rust prikte Benzema er nog eentje bij. Alweer een prijs voor Zidane en co. 

Champions League (2016, 2017, 2018)

Nooit slaagde een club erin om zichzelf op te volgen als winnaar van de Champions League. Tot het Real Madrid van Zinedine Zidane het kunstje drie keer na elkaar flikte. In zijn eerste seizoen had de Fransman wel verlengingen en penalty's nodig om stadsgenoot Atlético op de knieën te krijgen. 

Een jaar later was ex-club Juventus aan de beurt. Waarnemers voorspelden een spannende finale maar niets werd minder waar. Tijdens de rust stak Zizou een inspirerende speech af en die leverde meteen op. 

In een fenomenale tweede helft in Cardiff overklasten Los Blancos de Oude Dame. Het werd uiteindelijk 1-4 na twee doelpunten van Ronaldo, en eentje van Casemiro en Asensio. Zidane schreef geschiedenis door als eerste coach ooit twee CL's op rij te winnen. 

En ook afgelopen seizoen was de Champions League een prooi voor de troepen van de Franse oefenmeester. Dit keer was het Engelse Liverpool aan de beurt. Tijdens de finale in Kiev hielp de Duitse doelman Loris Karius Real wel een handje. Maar het zou Zidane worst wezen, hij realiseerde een historische en ongeziene drie op drie in 's werelds belangrijkste competitie.

Europese Supercup (2016, 2017)

Zoals het een Champions League-winnaar betaamt won Real Madrid zijn twee Europese Supercups onder het bewind van Zidane. In zijn eerste Europese Supercup had hij nog verlengingen nodig tegen Sevilla maar uiteindelijk plooiden de Spanjaarden finaal in het Noorse Trondheim. 

En aan het begin van vorig seizoen was het Manchester United van Romelu Lukaku een maatje te klein. De Belg scoorde wel in Skopje maar het mocht niet baten: Zidane pakte twee op twee in de Europese Supercup.

WK voor clubs (2016, 2017)

Na zijn CL-triomfen wist Zidane ook telkens het WK voor clubs te winnen. Zowel in 2016 als 2017 haalde hij de wereldtitel naar de Spaanse hoofdstad. Na zijn laatste CL-overwinning besloot Zidane dat het even welletjes geweest was en diende hij zelf zijn ontslag in. 

Maar nu is de Fransman dus terug van weggeweest in Madrid. In amper twee jaar en vijf maanden pakte hij 9 prijzen als hoofdcoach van Real. Zizou heeft geen schrik van een uitdaging en dat bewijst hij nu des te meer. Wij kijken al reikhalzend uit naar een sowieso erg boeiende zomermercato in de Spaanse hoofdstad. 

Lode Nuyts

La Liga \\ Real Madrid
 
 
Reacties.