De parkwandeling van de Rode Duivels richting een EK-ticket hoeft geen nadeel te zijn

22 maart 2019 17:49

De Rode Duivels hebben hun openingswedstrijd van de kwalificatiecampagne gewonnen en als de logica zondag gerespecteerd wordt, dan eindigt de interlandbreak van de Rode Duivels met een 6 op 6. Al freewheelend gaan we dus naar het EK en dat is niet per se een nadeel.

Eden Hazard sprak er na de match al over: “De openingsmatch is een van de meest belangrijke tijdens de kwalificaties.” Hij had een punt, en door de 3-1 tegen Rusland heeft België er nu zelfs drie. Zondag speelt de aanvoerder zijn 100ste wedstrijd en met minder dan een klinkende zege zal hij geen genoegen nemen.

Rusland werd op voorhand beschouwd als de schaduwfavoriet van de poule en die werd vrij eenvoudig aan de kant gezet. Geen wonder dus dat we ons al op voorhand zeker wanen van een EK-ticket. Onze kwalificatiepoule is er dus eentje in geschenkverpakking en dat hoeft niet per se een nadeel te zijn.

Onderweg naar het WK maakte België hetzelfde mee. Voetbaldwergen en iets moeilijkere horden gingen vlot voor de bijl en op het WK schitterde ons land als nooit tevoren. De Duivels gingen zweven en belandden plots weer met beide voetjes op de grond na de pandoering tegen de Zwitsers. Martinez heeft zijn troepen ondertussen weer op scherp gezet, dat zagen we donderdag.

Maar als we parkwandeling naar een EK-ticket als een voordeel willen blijven beschouwen, dan is er wel een vereiste: kwaliteit. Als de Rode Duivels geen morrend publiek of halflege stadions willen krijgen, zullen ze de toeschouwers met attractief voetbal moeten verwennen. Het zullen overigens de laatste matchen zijn in het Koning Boudewijnstadion zoals wij het kennen. Een 'afscheid' in mineur zou immers zonde zijn.

De vraag zal echter niet zijn of België zich zal kwalificeren, maar met hoeveel punten? Veel zeges betekent automatisch ook veel vertrouwen. Dat en goed voetbal zijn belangrijke ingrediënten op weg naar het Europese kampioenschap verspreid over verschillende landen. En een coach die zijn troepen niet naast hun schoenen laat lopen. Want er is ten slotte maar een ding dat ertoe doet: kwalificeren.

Hannes Van Gael

België \\ Rusland \\ Cyprus
 
 
Reacties.