Pro League wil macht van makelaars aan banden leggen en wil 'huismakelaars' tegen gaan

11 april 2019 10:49

De BFFA, de vereniging van makelaars, was niet te spreken over het voorstel van de Pro League om de macht van de makelaars aan banden te leggen. Financieel dagblad 'De Tijd' kon dat voorstel inkijken.

Misschien wel het meest ingrijpende voorstel van de Pro League, is dat clubs geen makelaars meer mogen inschakelen bij inkomende transfers, alleen nog maar bij uitgaande transfers. Het voorstel van de Pro League wordt pas op 6 mei gepubliceerd, De Tijd kon het nu al inzien.

In het vervolg mogen makelaars ook niet meer voor verschillende betrokkenen onderhandelen bij eenzelfde transfer. Dus ofwel voor de speler, ofwel voor de club langs inkomende zijde, of langs uitgaande zijde. In het vervolg zullen de spelers de commissies aan de makelaar betalen en niet langer de clubs.

Concurrentiepositie

Dat laatste is volgens de BFFA een slechte zaak voor de Belgische concurrentiepositie. "Stel dat het Nederlandse PSV en Anderlecht op dezelfde buitenlandse speler azen. Dan kan PSV zijn makelaar commissies op de transfer en het loon bieden, terwijl Anderlecht moet zeggen dat de speler hem moet betalen. Een concurrentiehandicap’, zegt een ingewijde bij De Tijd.

Nog een beperking is dat clubs alleen met een makelaar mogen samenwerken bij een verkoop, op voorwaarde dat de speler noch een ploegmaat bij hem onder contract ligt. In het voorstel wordt er ook geen maximumvergoeding of -percentage vermeld.

Straffen

Als makelaars in de fout gaan bij een transfer dan riskeren ze tot 50.000 euro boete, een schorsing of een schrapping door het alles regulerende orgaan, het Clearing House. Als dat gebeurt kunnen ze hun beroep niet meer uitoefenen.

Spelers riskeren tot 10.000 euro boete en schorsing. Clubs kunnen een transferverbod, puntenaftrek of een volledige schrapping bij de voetbalbond riskeren. Ook boetes tot 50.000 euro en een evenuteel verlies van het tv-geld tot 10%.

Hannes Van Gael

Jupiler Pro League
 
 
Reacties.