Garandeert de 4de plaats in de Premier League dit jaar geen Champions League?

13 april 2019 08:44

De eerste vier ploegen uit de Premier League zijn altijd zeker van deelname aan de Champions League. Of toch niet?

Wie de Champions League of de Europa League wint, is in het daaropvolgende seizoen automatisch geplaatst voor de Champions League. Hetzelfde geldt in principe voor de 4 ploegen die aan het einde van het seizoen de hoogste plaatsen bezetten in de Engelse Premier League.

Toch zou het zo maar kunnen dat dit in het seizoen 2019/2020 niet het geval is. Het zit namelijk zo dat één land maximum vijf teams mag afvaardigen naar de hoogste Europese clubcompetitie. Op zijn website geeft de Europese voetbalbond UEFA meer toelichting bij wat er gebeurt als de 2 Europabekers dit jaar door Engelse teams gewonnen zouden worden en beide teams niet in de top 4 van de eigen competitie zouden eindigen. 

Chelsea en Arsenal zijn nog kandidaat om de Europa League te winnen. Tottenham en Manchester United zijn nog in de running voor de Champions League. Deze 4 ploegen moeten echter nog allemaal strijden om zich aan het einde van het seizoen in de top 4 van hun eigen kampioenschap te nestelen. Als de Europa League en de Champions League gewonnen zouden worden door de teams die in het eindklassement in Engeland 5de en 6de eindigen, betekent dit dat de ploeg op de 4de plaats niet naar de Champions League gaat, maar wel naar de Europa League verwezen wordt. De 5 Engelse Champions League-plekken zijn dan voor de clubs op de plaatsen 1 tot en met 3 en voor de 2 winnaars van de Europabekers.

Indien Manchester City of Liverpool een Europabeker winnen, stelt dit probleem zich niet. Beide teams zijn (al dan niet mathematisch) reeds zeker van hun plaats in de Engelse top 4.

Premier League
 
 
 
Reacties.