Operatie Propere Handen lijkt voor ongezien kluwen aan rechtszaken te kunnen zorgen ... en wat als Malinwa de Beker wint?


Foto: © photonews 24 april 2019 18:31

De match tussen KV Mechelen - Waasland Beveren vormt de spil in een onderzoek van het Bondsparket, waarbij beide clubs mogelijk een degradatie naar 1B moeten vrezen. Maar het kan vooral voor een wirwar aan procedures zorgen, waar een kat mogelijk haar jongeren niet meer zal in terugvinden.

Er zijn namelijk héél erg veel betrokken partijen in de zaken rond de matchfixing. Eerst en vooral zal er vanaf 30 april een kalender worden opgesteld, waarna de zaak zal worden uitgesponnen. Als daar een straf uit zou voortvloeien, kunnen KV Mechelen en/of Waasland-Beveren daartegen in beroep gaan bij het BAS.

Maar: als daar géén straf uit zou voortvloeien, zouden betrokken partijen als Sporting Lokeren (dat dan alsnog zou moeten degraderen) en Beerschot-Wilrijk (dat geen promotie naar 1A maakt) evenzeer in beroep kunnen gaan tegen het oordeel.

Het maakt er de zaak met de betrokken partijen sowieso niet makkelijker op. Temeer er nog andere scenario's om de hoek loeren. Zo was er eerst sprake van een mogelijke degradatie van Malinwa naar de Eerste Amateurklasse, waardoor Tubeke in 1B zou kunnen blijven. Mogelijk stellen ook zij zich nu nog burgerlijke partij bij een eventueel oordeel.

Wat als ...?

Maar wat als ... KV Mechelen de Beker van België wint? Het Europees ticket dat zij bij een straf zouden kwijtspelen, schuift door naar het nummer 3 in de stand in de Jupiler Pro League, waardoor ook de andere Europese tickets doorschuiven.

Plots zou het nummer 4 in de play-offs dan zeker zijn van Europese voorrondes en het nummer 5 een barrage moeten spelen. Stel je voor dat Antwerp als vierde speelde tegen pakweg STVV of KV Kortrijk en het eigenlijk Gent of Anderlecht (als vijfde) had moeten zijn? 

Uitstel?

Ook daar liggen dan weer verschillende procedures in het verschiet. Mogelijk zou de KBVB wachten met de finale barrages - nu voorzien op zondag 26 mei - tot er een definitieve uitspraak is. Maar wat als die er niet is? Spelers op verlof sturen en terughalen? 

Het wordt sowieso een ernstig kluwen, waarbij heel veel teams kunnen profiteren van zus of gene zaak. Het zou de instanties in ieder geval goed uitkomen dat Mechelen de bekerfinale alvast niet wint om extra kalenderproblemen te voorkomen. 

Jupiler Pro League \\ Beker van België \\ Anderlecht \\ KAA Gent \\ Sporting Lokeren \\ Sint-Truiden \\ Tubeke \\ Beerschot \\ KV Mechelen \\ KV Kortrijk \\ Waasland-Beveren
 
 
 
Reacties.