Dit was de zitting van de Geschillencommissie over Standard-Anderlecht: "Wij vragen zelfs geen match achter gesloten deuren met uitstel" en "U vraagt ons 1.366.000 euro te betalen!"


Foto: © photonews 25 april 2019 14:51

Bondsprocureur Kris Wagner gaat straks zijn pleidooi houden over de vuurpijlen in Standard-Anderlecht. We verwachten niet dat hij er twee uur over gaat doen. Maar in ieder geval eist hij een match achter gesloten deuren en 5.000 euro boete. Anderlecht gaat niet akkoord...

14u44: Wagner komt nog even aan het woord: "Ik zal het niet langer maken dan meester Deleu... Die maatregelen hebben wel degelijk een nut. Die maatregelen leiden tot 'peer pressure'. Als er fans staan en die zien dat er naast hen mensen pyrotechnisch materiaal afsteken... Dat ze er een foto van pakken en doorsturen. Dat ze die hooligans aanspreken."

​Deleu: "Handvol supporters mogen het economisch model van onze club niet ondermijnen. Ik hoop dat ik u daarvan heb kunnen overtuigen. Ik verzoek geen match achter gesloten deuren met uitstel zelfs. Als diezelfde groep supporters dat hoort, dan kunnen ze zich opnieuw laten gelden."

Deleu: "U straft de technische staf, de supporters, het bestuur, de mensen die dag in dag uit voor de club werken. Maar u straft niet de mensen die er schuld aan hebben."

Deleu: "Die forfaitscore, we ondergaan ze. De extra eisen van het bondsprocureur, we onderschrijven ze. Maar daarvoor hebben we wel de juiste mensen in huis. De boete, ook geen probleem mee. Het gaat over de wedstrijd achter gesloten deuren. Dat is de maatregel die wij ten grond betwisten. En ik denk dat die betwisting wel redelijk is. Dat is 1.366.000! Dat is excessief! Daar gaan we niet mee akkoord. Dat is niet eerlijk, want het is dat crapuul dat dit op zijn geweten heeft."

Deleu: "Die 'Tous ensemble' van de stadionomroeper was ook geen gepast gedrag."

Deleu: "Wij hadden er niks aan kunnen veranderen! Wij hebben alles gedaan om het te verhinderen. Ik laat in het midden of de veiligheid van Standard het had kunnen veranderen.  Maar u moet me eens zeggen wat we anders hadden kunnen doen."

Deleu: "Meneer de bondsprocureur, wat moeten we doen? Honden inschakelen? Buizen gaan controleren? Nog meer stewards inschakelen? We zitten hier met vier om te vragen wat we verkeerd hebben gedaan. We hebben twee keer zoveel stewards meegenomen, net omdat het een risicomatch was. U vraagt dat we niveau 5 van het terrorisme-alarm invoeren."

Deleu: "Wie lacht er bij deze vordering in hun vuistje? De professionele hooligans! Die hebben nog meer verkregen dan enkel de match laten stil te leggen. Nu krijgen ze met wat vuurwerk niet enkel een stilgelegde match, maar ook nog een match achter gesloten deuren. Die mannen slaan zich nu op de borst. U treft de verkeerde mensen, meneer de bondsprocureur."

Deleu: "In ons stadion kunnen we wel iedereen herkennen, omdat ons systeem nog gesofistikeerder is dan dat van Standard. Wij hebben onze twijfels dat het onze 'klassieke' fans zijn die onder begeleiding van de stewards naar het stadion gingen."

14u12: Deleu: "Dit kan niet, dit mag niet, daar gaan we mee akkoord. Maar dit is de eerste keer dat Anderlecht hier in dergelijke omstandigheden moet verschijnen. Dit is niet de cultuur van de Anderlecht-fans. Er is niemand geïdentificeerd van die mensen. We hebben redenen om te twijfelen dat het wel degelijk fans - in de echte zin van het woord - van Anderlecht waren. Het feit dat onze stewards en spotters niemand herkenden, laat merken dat het geen wekelijkse bezoekers zijn. Wij doen alles om die mensen te vinden."

Luc Deleu begint aan zijn betoog...

14u04: Wagner vraag aan ref Lambrechts of hij het oorlogsgebied vond in Sclessin. "Dat is misschien overdreven. Ik kan enkel zeggen wat ik in het rapport zette: tot drie maal toe rookbommen. In de hoek waar die vielen waren er ook geen spelers in de buurt. Maar uiteraard konden we in die omstandigheden niet doorgaan", antwoordde Lambrechts.

13u56: Wagner wil de volgende zeven thuismatchen ook voor en na de match een sensibiliseringsboodschap laten afroepen in het stadion. "Ja, dat kan geld kosten, uiteraard! Maar dit is deel van de strafmaat!"

"Indien er binnen de twaalf maanden nog een match moet worden stilgelegd, vraagt het bondsparket dat er voor zeven thuiswedstrijden een video- en audioboodschap wordt uitgezonden op vier schermen. Die boodschap moet 90 seconden duren en moet sensibilisering leiden en daar moeten getuigenissen opkomen van mensen die gewond zijn geraakt. Geen vier schermen? Dat maakt ook deel uit van de straf!"

13u54: Bondsprocureur stelt zijn eis: 5.000 euro en toepassing van het reglement: één wedstrijd met gesloten deuren. Bij de precedenten ging het om lichtere gevallen en mocht het voorwaardelijk, hier wil hij een echte match achter gesloten deuren. Hij vraagt dus ook een forfaitscore.  Dit gebeurt na amper 20 minuten pleiten. 

"Er is een verplichting om camera's te hebben, maar geen camera's van 1995, met een resolutie die genoeg is om de boosdoeners te identificeren. Het is geen excuus dat die mensen niet geïdentificeerd kunnen worden. Stuur een snuffelhond om pyrotechnisch materiaal op te speuren. Ze verstoppen vuurwerk in holle buizen? Geef de stewards een laspost om ze dicht te lassen! Of geef ze iets om holle buizen op te vullen!"

"Er bestaat geen excuus voor dit gedrag", aldus Kris Wagner. "Zelfs al is het op de werking van de eigen club, het blijven baldadigheden. Dit is antisociaal gedrag. De reputatie van het Belgisch voetbal wordt hierdoor enorm geschaad. Supporters die zich zo gedragen, noem ik voetbalhaters."

13u44: "Het gaat enkel en alleen over pyrotechnisch materiaal van Anderlecht vandaag", laat Kris Wagner weten. De advocaat van Standard kijkt even vreemd op.

13u39: We gaan er aan beginnen!

13u37: Michael Verschueren is gearrivieerd, de zitting kan beginnen.

13u28: Bondsprocureur Kris Wagner is ook aangekomen, net als de delegatie van Anderlecht. Michael Verschueren zoekt nog naar parkeerplaats, maar zal alle momenten arriveren.

13u10: Anderlecht-advocaat Luc Deleu is gearriveerd.

Anderlecht \\ Antwerp \\ Standard
 
 
 
Reacties.