Lierse Kempenzonen en Deinze: aanwinsten voor het profvoetbal?


Foto: © photonews 25 april 2019 13:20

De ploeg die volgend jaar naar het amateurvoetbal zakt is inmiddels gekend: Tubeke. De stijger naar 1B moet eerst nog een eindronde afwerken tegen drie andere teams. Op basis van de toegekende licenties zijn er nog twee kandidaten over, namelijk Deinze en Lierse Kempenzonen.

Maar zullen zij ook aanwinsten zijn voor het profvoetbal in België? Wat ons betreft wel. De twee teams dragen (de ene wel onder een andere naam) toch een rijke geschiedenis met zich mee. Maar er kan er slechts een promoveren natuurlijk.

Deinze start met een flinke bonus aan de eindronde en kan in de eerste wedstrijd, meteen een rechtstreeks duel, een flinke tik uitdelen aan Lierse Kempenzonen. Thes Sport en Virton hebben geen licentie om in 1B aan te treden, al stapt laatstgenoemde nog wel naar het BAS.

Deinze

Net voor de grote hervorming van het profvoetbal in 2016, waarna België nog maar ruimte bood voor 24 profclubs, was Deinze er eindelijk in geslaagd om weer aan te pikken in tweede klasse. Een plekje bij de 24 zat er echter niet in. Nu wil het opnieuw de overstap maken naar de tweede hoogste afdeling.

Dat de Oost-Vlamingen iets in hun mars hebben, hebben ze dit seizoen bewezen in de Beker van België. Regerend landskampioen Club Brugge werd met 2-0 naar huis gestuurd na goals van Tarfi en De Greef.

Die eerste werd overigens verkozen tot tweede beste speler van de hoogste amateurklasse. Hij moest enkel Kevin Oris voor zich dulden. De coach van Deinze, Regi Van Acker, draait al bijzonder lang mee. Hij staat sinds 2016 aan het roer bij de club die haar thuiswedstrijden speelt in het Burgemeester Van de Wielestadion (ong. 7500 plaatsen). Hij kende ook passages bij Antwerp, Kortrijk en ... Lierse.

Lierse Kempenzonen

Het Lierse waar Van Acker in 2001 en 2002 aan de slag was is niet hetzelfde Lierse als dat van 2019. De club ging in 2018 ter ziele, waarna de aanhang verdeeld geraakte over twee projecten. Een minderheid schaarde zich achter het fusieproject met Lyra, de meerderheid zette zich achter een samenwerking met Oosterzonen, nu Lierse Kempenzonen.

Lierke Plezierke is de laatste 'kleine club' die de landstitel in België wist te behalen. Na de titel in 1997 en de beker in 1999 ging het bergafwaarts met Lierse. Na de zaak Yé en het wanbeleid van Maged Samy is de club op zoek naar eerherstel, zij het wel onder een andere naam.

SK Deinze \\ Lierse Kempenzonen
 
 
 
Reacties.