Ajax - FC Barcelona: een postuum voetbalorgasme?

01 mei 2019 16:53

Ajax lijkt goed op weg te zijn naar de finale van de Champions League door de 0-1 overwinning op het veld van Tottenham Hotspur. Ergens in de voetbalhemel duimt een grootheid dat FC Barcelona het spoor van Ajax zal volgen. Zijn natte droom zou zo wel eens postuum in vervulling kunnen gaan.

Drie jaar geleden moest de voetbalwereld veel te vroeg afscheid nemen van één van zijn grootste persoonlijkheden en één van zijn beste voetballers aller tijden. Johan Cruijff overleed aan de gevolgen van longkanker in een plaatselijk ziekenhuis in zijn woonplaats Barcelona. Voor de buitenwereld een donderslag bij heldere hemel. Een maand eerder klonk Johan immers nog strijdvaardig.

Ik heb het gevoel dat ik met 2-0 voorsta in de eerste helft van een wedstrijd die nog niet is afgelopen. Ik weet zeker dat ik uiteindelijk zal winnen.

Voor één keer had alwetende Johan het bij het verkeerde eind en verloor hij. Toch zal hij vooral herinnerd worden door zijn wijsheid en zijn voet(bal)afdruk die hij op de voetbalgeschiedenis heeft achtergelaten. Johan heeft de voetbalwereld onderwezen. Johan heeft de voetbalwereld veranderd. Johan was een voetbalgod die zelf niet geloofde.

Ik geloof niet. In Spanje slaan alle 22 spelers een kruisje voordat ze het veld opkomen, als het werkt, zal het dus altijd een gelijkspel worden.

Het Cruijff-DNA

Johan veranderde het voetbal door met name twee voetbalploegen te injecteren met zijn befaamde Cruijff-DNA: Ajax en FC Barcelona. Dit deed hij zowel als speler en later als coach. Hij introduceerde er het Cruijffianisme, een variant op het totaalvoetbal. De verdedigers moesten bijklussen als aanvallers en de aanvallers werden plots ook de eerste verdedigers. Doelmannen moesten meer voetballen dan ballen pakken en de 4-4-2 moest wijken voor de 4-3-3.

Als ik wou dat je het begreep, had ik het wel beter uitgelegd.

Onder zijn bewind floreerde het voetbal in Amsterdam en Barcelona. Hij bracht er voetbal van de zuiverste schoonheid, gekoppeld aan het nodige rendement en succes. Hij werd een legende met trouwe volgelingen tot op de dag van vandaag.

Voetballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen.

De heropstanding van het machtige Ajax

Zijn apostelen brengen tegenwoordig het mooist denkbare eerbetoon aan hun meester. Ajax en Barcelona spelen wervelend voetbal dat hun tegenstanders overbluft en wegblaast. Beide ploegen zijn of worden de koning in hun land. Beide ploegen schitteren als vanouds in de Champions League. Beide ploegen zijn nog steeds trouw aan Johans filosofie en plukken daarvan nog steeds de vruchten.

Dat Frenkie De Jong, de metronoom van Ajax, volgend jaar de overstap naar de grote broer Barcelona maakt staat al een tijdje vast. Zijn kompaan en voltijds wonderkind Matthijs De Ligt zou Frenkie wel eens kunnen volgen naar Camp Nou. De bankrekening van Ajax zal in ieder geval voldoende aangedikt worden.

Het verlies van Frenkie en Matthijs hopen ze in Amsterdam deels te kunnen opvangen door het huren van een aantal talenten van Barcelona. Toch zullen hun twee raspaardjes niet makkelijk te vervangen worden en dreigt er volgend seizoen een gapend gat, zeker mochten er ook nog andere gewilde smaakmakers vertrekken.

Ik heb nog nooit een zak geld een goal zien maken.

De gedachte van een Champions League-finale tussen Ajax en Barcelona doet elke Cruijffiaan al jaren watertanden. Hoewel dat decennia lang een absurde utopie leek te zijn, bestaat die kans dit seizoen wel degelijk.

Ajax heeft alvast een stap in de goede richting gezet en in Barcelona hopen ze dat Lionel Messi Liverpool over de knie zal leggen. Dit is het moment om de Cruijffiaanse droom waar te maken. Dit is het moment om geschiedenis te schrijven en voor het ultieme eerbetoon te zorgen aan één van de grootste ooit. Dit is voor Johan.

Er is maar één moment dat je op tijd kunt komen. Ben je er niet, dan ben je of te vroeg, of te laat.

Bram Heylen

Champions League \\ Ajax \\ Tottenham \\ Barcelona
 
 
Reacties.