Als tweedeklasser Europa in: deze clubs gingen KV Mechelen voor


Foto: © photonews 02 mei 2019 18:10

Tweedeklasser KV Mechelen won woensdagnamiddag de finale van de Beker van België en mag dus -in principe- volgend jaar Europa in. Een zeldzaamheid.

Wij gingen op zoek naar teams die Europees speelden als tweedeklasser, of het ticket pakten vanuit de tweede klasse. 

UC Dublin

De Ierse tweedeklasser UC Dublin speelde in het seizoen 2015-2016 in de voorronde van de Europa League. Ze hadden dat ticket te danken aan het fair play-klassement.

Dublin won in de eerste kwalificatieronde van het Luxemburgse Dudelange, maar in de tweede voorronde bleek Slovan Bratislava te sterk.

Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles mocht dat seizoen om dezelfde reden aantreden in de voorronde. Ze waren het seizoen voordien gezakt uit de Eredisie, maar pakten toen dus amper kaarten.

De eerste voorronde was wel meteen het eindstation voor De Adelaars. Het Hongaarse Ferencvárosi bleek te sterk.

Het fair play-klassement tot daar aan toe. Maar KV Mechelen pakte een echte prijs. Wij vonden drie clubs die in het recente verleden een Europees ticket pakten via de bekercompetitie.

Guingamp 

Vorig weekend verbaasde Rennes heel Frankrijk door PSG af te troeven in de finale van de Coupe de France, maar in 2009 verloren ze de eindstrijd.

Tweedeklasser Guingamp was toen te sterk in de finale en mocht daardoor Europa in. In de laatste voorronde bleek het Duitse Hamburg echter veel te sterk.

Birmingham City

In het seizoen 2011-2012 werden Club Brugge en Birmingham City in dezelfde groep van de Europa League ingedeeld. Birmingham was het seizoen voordien gedegradeerd uit de Premier League, maar had wel de League Cup gewonnen.

Birmingham viel zeker niet uit de toon in groep H. het pakte tien punten in zes wedstrijden. Eentje te weinig om door te stoten naar de volgende ronde. Club Brugge stuitte in de 1/16e finale trouwens op het Duitse Hannover.

Vladikavkaz

Maar het strafste verhaal is toch dat van Alania Vladikavkaz, dat in het seizoen 2010-2011 de Russische bekerfinale verloor van CSKA Moskou.

Vladikavkaz bereikte de finale namelijk op wel héél originele wijze. Zowel in de 1/16e, 1/8, kwart- als halve finale stootte het door na strafschoppen, nadat de wedstrijd op 0-0 was geëindigd.

In de finale scoorde het zowaar wel, maar verloor het uiteindelijk met 2-1.

Het jaar daarop mocht de club uit Noord-Ossetië aantreden in de derde voorronde van de Europa League. Daarin schakelde het FC Aktobe uit… na strafschoppen. In de laatste voorronde stuitte het op Beşiktaş. Vladikavkaz had ook in 1996 al eens tegen Anderlecht gespeeld in de Uefa Cup. 

KV Mechelen

Mechelen pakte het Europese ticket dus als tweedeklasser, maar als het volgend jaar in de Europa League speelt, is dat als eersteklasser. Malinwa hoeft geen voorronde af te werken en zit meteen in de groepsfase.

Beker van België \\ KV Mechelen
 
 
 
Reacties.