Waarom Van Holsbeeck die megacommissies wel moest beloven aan makelaars

04 mei 2019 10:09

Anderlecht moest Christophe Henrotay nog vele miljoenen betalen voor de transfers van Youri Tielemans en Leander Dendoncker. Een erfenis van Herman Van Holsbeeck. Maar ook een noodzakelijkheid, want om jonge talenten te houden, was hij verplicht om megacommissies te geven aan makelaars.

Zo was er het geval van Tielemans. Van Holsbeeck zag eerder talenten als Musonda en Januzaj voor enkel opleidingsvergoedingen vertrekken en op de dag dat Tielemans 16 wordt, wil hij dat vermijden door hem een contract te geven. Om Henrotay te overtuigen om hem dan al niet bij een topclub te stallen, moet Van Holsbeeck hem 20 procent op de latere transfersom beloven als commissie, schrijft Het Nieuwsblad. Tielemans werd verkocht voor 25 miljoen...

Ook voor de transfer van Dendoncker moet Van Holsbeeck dan weer aan tafel zitten met Henrotay, aan quasi dezelfde voorwaarden. Zonder tussenpersonen was er bij die twee transfers dus zo'n 9 miljoen euro meer in de club gebleven. Maar... Jeugdspelers nemen zelf ook steeds vroeger een manager onder de arm om het onderste uit de kan te halen. En ja, mannen als een Jérémy Doku verdienen zo al snel 300.000 euro per jaar op hun zestiende.

En als de club Tielemans - die hen twee titels bezorgde - en Dendoncker op hun zestiende was kwijtgespeeld? Van Holsbeeck was gelyncht geweest door de fans. En zo is het draaien en keren in het voetbalwereldje.

Redactie

Anderlecht
 
 
Reacties.