Te tenger voor Anderlecht, maar wel voorbij Diego Maradona: de onwaarschijnlijke opmars van Dries Mertens

06 mei 2019 15:11

Dries Mertens viert vandaag zijn 32e verjaardag. Zondag scoorde hij zijn 82e doelpunt in de Serie A voor Napoli. Hij passeerde daarmee Diego Maradona.

Mertens wordt een steeds grotere naam in het internationale voetbal. De Leuvenaar bewandelde nochtans een grillig carrièrepad.

Hij begon te voetballen bij stade Leuven en koos in 1998 voor de jeugdopleiding van Anderlecht. Vijf jaar later werd hij daar echter doorgestuurd wegens te klein en te tenger.  

Mertens belandde bij AA Gent, maar ook daar kon hij nooit doorbreken. Op zijn achttiende werd hij uitgeleend aan Eendracht Aalst… in derde klasse.

Van 2006 tot 2009 voetbalde hij voor AGOVV in de Nederlandse tweede klasse. In de zomer van 2009 haalde FC Utrecht Mertens naar de Eredivisie. De 22-jarige Belg kostte toen amper zeshonderdduizend euro.

In zijn tweede seizoen in het Stadion Galgenwaard ontplofte Dries. Met veertien doelpunten en 24 assists versierde hij een transfer naar PSV. De Lampenclub betaalde 8,5 miljoen euro voor de flankaanvaller.

De carrière van de “te kleine en te tengere” Mertens was definitief gelanceerd. Hij Scoorde 45 doelpunten en deelde 43 assists uit op twee seizoenen tijd. Memphis Depay stond klaar om hem op te volgen en de nieuwbakken Rode Duivel trok naar Napoli.

In Napels werd Mertens stilaan omgevormd tot een diepe spits. Een valse negen, een pocketspits, noem het zoals je wil. Maar Mertens scoorde en bleef scoren.

82 keer intussen voor Napoli in de Serie A. Eén meer dan Maradona, achttien minder dan Marek Hamsik. Twintig minder dan recordhouder Antonio Vojak.

21 doelpunten heeft Mertens dus nog nodig. Eén productief seizoen kan volstaan, al heeft hij wellicht nog anderhalf of twee seizoenen nodig. Na het seizoen 2020-2021 is Mertens 34.

Maakt hij dan als topschutter aller tijden van Napoli alsnog de vaak aangehaalde transfer naar China? Of keert hij terug naar de Eredivisie? Of naar Anderlecht? Misschien sluit hij zijn carrière wel af bij OHL. Dan zou de cirkel pas echt rond zijn.  

Of nee. Een voetballer wordt afgerekend op zijn prijzenkast, de cirkel wordt vaak rond zijn trofeeën getrokken. En die is nog te leeg voor iemand van zijn kaliber. Één Italiaanse en één Nederlandse beker. Dat kan beter.

Als hij met Napoli geen grote prijs meer kan pakken, lukt hij dat misschien wel met de Rode Duivels. De Europese titel in 2020 bijvoorbeeld. Zo zou hij zich in nog meer Belgische harten voetballen. ‘Driesje’ zit alleszins al in heel wat meisjes- en vrouwenharten.

Anderlecht \\ PSV \\ Utrecht \\ Eendracht Aalst \\ OH Leuven \\ AGOVV \\ Napoli
 
 
 
Reacties.