Joodse organisaties razend na vrijspraak Club Brugge: "Aanzetten tot haat"

07 mei 2019 07:34

Volgens het verslag van de 'match delegate' zongen Brugse supporters toen zowel "Al wie niet springt, is een jood" als "Alle joden zijn homo's."

Club Brugge werd daarvoor vervolgd, maar vrijgesproken door de Geschillencommissie Hoger Beroep. Het Coördinatiecomité van Joodse organisaties (CCOJB) is daar niet over te spreken.

In plaats van de universele waarden van sport te promoveren, zetten onze voetbalbonzen aan tot haat.”

In een reactie aan BELGA verklaart het CCOBJ geschokt te zijn door de vrijspraak. “Moeten we geloven dat de termen ‘joden’ en ‘homo’ gericht naar de historische vijand Anderlecht niet dienen om te denigreren?” Het CCOBJ maakt zich vooral zorgen voor kinderen die de gezangen horen.

De organisatie verwees daarnaast ook naar een video van de topper tussen Anderlecht en Club Brugge van augustus 2018. Een schare fans zong toen over ‘het verbranden van joden’.

 “We veroordelen de dubbele moraal die binnen onze voetbalinstanties bestaan omtrent racisme, homofobie en antisemitisme. Er heerst geen nultolerantie, maar eerder honderd procent laxisme. De professionele instanties van het Belgisch voetbal vallen na de matchfixingschandalen en de omkoping van scheidsrechters opnieuw door de mand. In plaats van de universele waarden van sport te promoveren, zetten onze voetbalbonzen aan tot haat.”

Het CCOJB overweegt om juridische stappen te ondernemen.

Simon Wauters

Anderlecht \\ Club Brugge
 
 
Reacties.