Eerste Profvoetballer van het Jaar geeft de meest recente carrière-advies: "Engeland is niks voor hem" & "Als hij ambitie als Rode Duivel heeft ..."

07 mei 2019 15:47

Na Vanakens overwinning als 'Profvoetballer van het Jaar' -en enkele maanden geleden bij de uitreiking van de Gouden Schoen- was de vraag die op ieders lippen brandde: moet Vanaken bij Brugge blijven of moet hij voor het buitenland kiezen? Wij vroegen het aan drievoudig laureaat Jan Ceulemans.

Hans Vanaken volgde zichzelf op als 'Profvoetballer van het Jaar' en zou ooit de eerste laureaat, Jan Ceulemans, kunnen evenaren. Maar dan moet hij wel in België blijven natuurlijk. "Er zijn veel factoren die zullen meespelen in zijn beslissing", zei Ceulemans in een gesprek met Voetbalkrant.com.

Was hij een terechte winnaar?

Ceulemans: "Toch wel. Het zijn de spelers die er zich over uitspreken, dus dan zal het wel terecht zijn. Al hebben de beste spelers van Genk wel punten van elkaar afgesnoept. Ik denk overigens dat hij de Gouden Schoen nog iets specialer vond dan deze onderscheiding, die geeft meer prestige."

En dan nu de hamvraag: moet hij in België blijven of moet hij de stap naar het buitenland zetten?

Ceulemans: "Er zijn verschillende factoren die zullen meespelen in zijn beslissing. Eerst en vooral moet de kans zich voordoen. Voorts moet hij er zichzelf ook goed bij voelen. In Brugge kan hij voor zekerheid kiezen, want hij is er de grote patron."

"Hij heeft in het verleden de strijd gewonnen van Vazquez en Refaelov en krijgt nu het volle vertrouwen. Hij kan zijn ding doen bij Club en er nog vele jaren bijdoen. Ik heb destijds die keuze gemaakt en als ik er nu aan terugdenk, dan heb ik daar misschien wel wat spijt van."

"Ten slotte moet hij ook aan de nationale ploeg denken. Als hij de ambitie heeft om ooit vast in de selelctie te zitten, dan móet hij de stap naar het buitenland wel zetten. Rode Duivels in de Belgische competitie, dat hebben we niet meer."

Welke buitenlandse competitie zou jij hem aanraden?

Ceulemans: "Zelf spreekt Hans altijd van Duitsland en die competitie moet hem volgens mij wel liggen. Hij is technisch en heeft een grote motor. Er wordt veel gelopen in de Bundesliga en ook al heeft hij geen echte versnelling in huis, hij kan er wel aarden."

En Engeland? Kan hij daar niet aarden?

Ceulemans: "Als hij daar aan de bak wil geraken, dan moet het bij een echte topploeg zijn. Bij Manchester City, bijvoorbeeld, maar dat is te hoog gegrepen. Hij moet kunnen voetballen. Daarom zijn de subtoppers of de middenmoters geen optie voor hem, die durven die stap weleens overslaan en ballen naar de spitsen knallen."

Hannes Van Gael

Club Brugge
 
 
Reacties.