Dag op dag: 20 jaar geleden ging Beerschot VAC en het mythische stamnummer 13 ten onder

09 mei 2019 19:01

Vandaag, donderdag 9 mei, is het dag op dag 20 jaar geleden dat Beerschot VAC, de club met stamnummer 13, ter ziele is gegaan. Volgens jaar recupereert KFCO Beerschot Wilrijk dat legendarische stamnummer én de zeven landstitels.

Zoals u op het kaartje in de afbeelding bovenaan kan lezen, vierde de club toen net haar honderdjarige bestaan. Beerschot Voetbal en Atletiek Club speelde twintig jaar geleden haar laatste (thuis)wedstrijd tegen Rita Berlaar, een club die straks degradeert naar vierde provinciale in Antwerpen. Het werd overigens 1-2 voor de bezoekers.

Beerschot kwam nochtans al na zes minuten op voorsprong. Na dertien minuten liepen er symbolisch dertien supporters het veld op. 

De club en het stamnummer dat daar bij hoorde hielden op met bestaan en in het seizoen dat daarop volgde nam Germinal Ekeren zijn intrek op het Kiel. De naam werd gewijzigd naar Germinal Beerschot Antwerpen. Het was een officieuze fusie tussen VAC en Ekeren.

GBA veranderde in 2011 opnieuw van naam. Hoofdaandeelhouder Patrick Vanoppen doopte de club om tot Beerschot AC en veranderde het logo. De club ging vervolgens opnieuw failliet en toen gooide KFCO Wilrijk een reddingsboei.

Die fusie houdt tot op vandaag stand onder de naam KFCO Beerschot Wilrijk. Onder stamnummer 155 is de club aan het vechten voor een plekje in de allerhoogste afdeling, maar ze greep er twee keer net naast.

Misschien lukt het in 2020 wel. Vanaf volgend seizoen zal KFCO Beerschot Wilrijk opnieuw aantreden met het mythische stamnummer 13.

Hannes Van Gael

Beerschot
 
 
Reacties.