Romelu Lukaku wordt 26: terugblik op een woelig decennium

13 mei 2019 16:51

Romelu Lukaku wordt vandaag 26. Hij speelt intussen al tien jaar profvoetbal. Een overzicht van de weg van Anderlecht naar Manchester United, het gejuich om zijn doelpunten en gefluit om zijn balcontroles.

Anderlecht

Zondag 24 mei 2009. Na de 1-1 uit de heenwedstrijd van de testwedstrijden om de titel staat Anderlecht  op het uur 1-0 in het krijt op Sclessin.

Tom De Sutter staat in de spits en Ariël Jacobs heeft nog twee aanvallers op de bank zitten. Matías Suárez en een knaap van 16 jaar en elf dagen. Romelu Lukaku.

Het is andermaal een bokswedstrijd, maar Jacobs gooit de piepjonge Lukaku toch in de strijd na 65 minuten. Ook hij kan niet verhinderen dat de titel naar Standard gaat.

Jacobs wil zijn goudhaantje ook niet verbranden. Tijdens het seizoen 2009-2010 krijgt hij zijn eerste competitieminuten pas op speeldag vier. Twintig minuten voor tijd mag hij Kanu vervangen. In de slotminuut van de wedstrijd verschalkt hij Zulte Waregem-doelman Sammy Bossut met een listig hieltje. Lukaku is nu écht gelanceerd.

Half oktober wordt hij basisspeler. Dat seizoen is hij goed voor vijftien doelpunten in de competitie. Lukaku wordt daarmee topscchutter en eindigt in januari al derde op het Gala van de Gouden Schoen.

Ook in de Europa League scoort hij vier keer. De wereld leert hen kennen, alle topclubs staan in de rij om hem binnen te halen. Het seizoen daarop vindt hij opnieuw twintig keer de weg naar doel. De 17-jarige Lukaku is niet meer te houden voor Anderlecht.

Chelsea

Het is uiteindelijk Chelsea dat hem weet te strikken. Zijn droomclub, het team van zijn idool Didier Drogba. Anderlecht ontvangt vijftien miljoen plus bonussen.

Lukaku moet het in zijn eerste seizoen op Stamford Bridge stellen met zeven korte invalbeurten. Pas op de slotspeeldag krijgt hij zijn eerste basisplaats. Tegen Blackburn Rovers wordt hij na 54 minuten vervangen door Drogba.

Het seizoen daarop wordt hij uitgeleend aan West Bromwich Albion. Lukaku dwingt er vrijwel meteen een basisplaats af en scoort zeventien doelpunten in de Premier League.

Lukaku keert terug naar Chelsea. Op 30 augustus 2013 mist hij in de finale van de Europese Supercup de beslissende elfmeter in de strafschoppenserie. José Mourinho kan er niet om lachen, Lukaku wordt opnieuw uitgeleend.

Bij Everton scoort hij vijftien keer in de Premier League. De Toffees nemen hem uiteindelijk definitief over van Chelsea voor 35 miljoen euro.

Drie jaar later gaat hij voor bijna 85 miljoen euro naar Manchester United. Maar Old Trafford heeft een haat-liefdeverhouding met Big Rom. Ondanks 42 doelpunten in 96 wedstrijden wekt zijn speelstijl vaak ergernis op.

Ook bij de Rode Duivels werd hij vroeger vaak uitgefloten. Zijn verleden bij Anderlecht maakt hem natuurlijk niet populair bij een deel van de fans.

Goals, goals en nog eens goals

Maar wie naar zijn cijfers kijkt kan zijn kwaliteiten niet ontkennen. 45 doelpunten voor de Rode Duivels. Dat zijn er vijftien meer dan eerste achtervolgers Bernard Voorhoof en Paul Van Himst. Lukaku is amper 26.

Ook in de Premier League schuift Lukaku op. Hij staat nu al in de top twintig aller tijden met 113 goals. Van de spelers die op dit moment in de Premier League rondlopen doen enkel Harry Kane (125) en  Sergio Agüero (160) nog beter.

Aan een gemiddelde van vijftien doelpunten per seizoen kan Lukaku de magische grens van tweehonderd doelpunten bereiken. Enkel Alan Shearer (260) en Wayne Rooney (208) deden hem dat voor.  

Maar voetbalt Lukaku de volgende seizoen nog in de Premier League? De spits zit ongeveer halverwege zijn carrière en flirt met de Serie A. Gaat hij naar Italië of richt hij zich op de records in de Premier League? Lukaku staat deze zomer voor een belangrijke keuze. 

Premier League \\ Manchester United \\ Cardiff City
 
 
 
Reacties.