Openda werd niet geapprecieerd bij Standard, met open armen ontvangen in Brugge: "Van Buyten en co keken achteloos toe"


Foto: © photonews 16 mei 2019 08:36

Loïs Openda krijgt vertrouwen van Ivan Leko. De 19-jarige aanvaller krijgt steeds meer speeltijd en bedankte zijn coach afgelopen weekend door met zijn goal de titelstrijd nieuw leven in te blazen. Maar zijn pad verliep niet over rozenblaadjes. Bij Standard zat het tijdens zijn jeugd niet zo best.

Openda was ook bij de Luikenaars al een talent, maar werd zo niet behandeld. "De mama van Loïs kreeg een kleine onkostenvergoeding en dat was het", aldus Pierre Frenay, toenmalig jeugdcoach bij Standard, in HLN.

"Toen Loïs bij de U15 arriveerde, moest ik hem in eerste instantie warmte geven. Hij was de snelste speler van de hele Académie, maar zijn coach bij de U14 was niet correct met hem omgegaan. 'Je bent mijn zwart schaap', had hij Loïs op een dag gezegd. Zoiets vertel je toch niet tegen een jongen van 13 jaar?"

Standard maakte veel fouten, Loïs was daar één van

"Voor een speler van die leeftijd moet je een coach, een vader en een vriend zijn. Loïs' moeder moest vier kinderen opvoeden, toch deed de club niets voor hen. Daniel Van Buyten en co keken achteloos toe. Terwijl hij de ene na de andere goal scoorde."

Het was Frenay die familie aanraadde om naar Brugge te gaan. "'Als Standard jullie niets aanbiedt, ga dan maar vlug naar Brugge', zei ik hen. Voor de speler in kwestie was het de beste keuze. Standard had Loïs nóóit mogen laten gaan. Ze hebben veel fouten gemaakt en dat was er één van. Vanheusden, Thibaud Verlinden, Dimata... noem maar op."

Club Brugge \\ Standard
 
 
 
Reacties.