"Ik heb de kassa doen rinkelen" - Cijfers tonen het aan: Ivan Leko zorgde (onrechtstreeks) voor meer dan 50 miljoen euro meerwaarde bij Club Brugge

22 mei 2019 17:02

Ivan Leko is niet langer de trainer van Club Brugge. Toch klopt hij zich na twee goede jaren op de borst, ook als het gaat over het beter maken van de spelers. Heeft hij daar een punt? Factcheck.

"Wat de spelers beter maken betreft: daar hebben we de grootste winst geboekt. Ja, ik heb de kassa doen rinkelen", aldus Ivan Leko. "30 miljoen euro in kas door de Champions League, maar vergelijk ook de waarde van de spelers nu met twee jaar geleden."

Kassa kassa

Waarop hij een aantal voorbeelden aanhaalt in Het Nieuwsblad: "Wesley kon je verkopen voor vier miljoen euro, nu voor 25. En hij is niet de enige die in waarde steeg. Limbombé ging van twee naar twaalf miljoen toen hij verkocht werd, Danjum van twee naar vijftien, Dennis van een naar tien en Diatta van 2,5 naar tien. Mechele was niemand, nu een international."

"Vlietinck, zelfs Rits: voor dit seizoen waren ze niemand. Schrijvers was een talent, nu is hij vijftien miljoen euro waard. Of kijk naar Openda ... Op die erfenis ben ik nog het meest trots", aldus een erg duidelijke Ivan Leko.

Ja, ik heb de kassa laten rinkelen

Een transfer is natuurlijk maar zoveel waard als iemand er wil voor geven, maar het moet inderdaad gezegd: veel van de spelers zijn onder Leko enorm in waarde gestegen - deels ook door het Europese avontuur natuurlijk.

Volgens Transfermarkt.de is de marktwaarde van Wesley Moraes gestegen van 300.000 euro bij zijn debuut in 2016 over 1,2 miljoen euro bij de komst van Ivan Leko tot 18 miljoen euro nu: vijftien keer zoveel dus. Ook vele anderen zijn de voorbije twee seizoenen in waarde gestegen.

  • Wesley Moraes van 1,2 naar 18 miljoen euro
  • Danjuma van 1,5 naar 10 miljoen euro
  • Nakamba van 3 naar 9 miljoen euro
  • Dennis van 1,2 naar 6 miljoen euro
  • Schrijvers van 3,5 naar 5 miljoen euro
  • Diatta van 3 naar 4,5 miljoen euro
  • Rits van 2 naar 3 miljoen euro
  • Openda van 0,2 naar 1 miljoen euro
  • Mata van 2,5 naar 3 miljoen euro

Daartegenover staat wel een verlies in waarde van een aantal andere spelers: Vossen (4,5 naar 2,5 miljoen euro) is de grootste verliespost, Ook Rezaei (-1 miljoen euro), Hubert (-750.000 euro), Amrabat (-700.000 euro), Mitrovic (-500.000 euro) en Decarli (-250.000 euro) zijn voorlopig minder waard dan bij de komst van Leko op Jan Breydel.

Samenvattend: op een aantal spelers heeft Leko samen met zijn spelers voor een meerwaarde van 41,4 miljoen euro gezorgd, waarbij onder anderen Ruud Vormer en Hans Vanaken nog buiten beschouwing zijn gelaten. Van anderen verminderde de waarde met 5,2 miljoen euro. Reken daarbij de 10 miljoen euro meerwaarde op de transfer van Limbombé en de miljoenen van de Champions League en je kan gerust stellen: Ivan Leko heeft de kassa van blauw-zwart wel degelijk ferm laten rinkelen.

Aernout Van Lindt

Club Brugge
 
 
Reacties.